5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Külliyenin tarihi kitap oldu

II. BAYEZİD KÜLLİYESİ'NİN TARİHİ KİTAP OLDU

Amasya'nın en prestijli tarihi mekanlarından birisi olan II. Bayezid Külliyesi'nin tarihi kitap oldu.

Amasya Valiliği kültür yayınları bünyesinde Amasya Müzesi'nde görevli müze araştırmacısı Muzaffer Doğanbaş tarafından hazırlanan 76 sayfalık "II. Bayezid Külliyesi" adlı kitapta Amasya'da Valilik yapmış olan Sultan II. Bayezid'in hayatı ve eserleri ile külliyenin birimleri hakkında detaylı araştırmalar yer alıyor.

Tarih boyunca sürekli bir kültür ve medeniyet şehri oluş Amasya'nın taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarıyla önemini günümüze kadar devam ettiren gözde bir şehir olduğunu belirten Muzaffer Doğanbaş, "Özellikle Osmanlı döneminde şehzadelerin eğitim gördüğü ve idarecilik yaptığı şehir olması nedeniyle halkı bir şekilde Şehzadeler Şehri olarak meşhur olan Amasya, tarihe tanıklık etmiş seçkin illerimiz arasındadır" dedi.

Kalkolitik çağdan bugüne kadar yaklaşık 7 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan Amasya'da çok sayıda mimarlık örneğinin bugüne miras olarak bırakıldığını anımsatan Doğanbaş, "Bu kültür mirası içerisinde görselliğiyle adeta göz kamaştıran II. Bayezid Külliyesi şehirdeki Osmanlı mimarlığının şaheserlerindendir. Ancak, 1486 yılından günümüze 525 yıllık bir geçmişe sahip bu külliye hakkında bugüne kadar herhangi bir müstakbil kitap çalışması yapılmamıştır. Bundan dolayı hazırlanan bu mütevazi eserin var olan boşluğu kısmen de olsa dolduracağı inancındayım" diye konuştu.

Doğanbaş, kitabın basımında desteğini esirgemeyen Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz'e, ilahiyatçı Turan Böcekçi, Kemal Kılıç ve Abdulkadir Çuhacı'ya, Prof. Dr. Gediz Urak'a, Topkapı Sarayı Müzesi yetkilileri ile Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkililerine teşekkür etti.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2011 Cuma 14:36:03
Güncelleme :25 Şubat 2011 Cuma 17:52:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?