5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Küpeleme tarihleri uzatıldı

Amasya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, her yaştaki sığır cinsi büyükbaş hayvanlar ile koyun ve keçi türündeki küçükbaş hayvanların bildirilen tarihlere kadar küpeleme işlemine tabi tutulacaklarını belirtti.

Gülbay yaptığı yazılı açıklamada, büyükbaş hayvanların kimliklendirilmesi maksadıyla yeni doğanların doğumdan sonra en geç 20 gün içinde küpelenerek hayvan kayıt sistemine elektronik ortamda kaydedilmesi uygulamasının süre ve yaş sınırı gözetilmeden 2 Haziran 2012 tarihine kadar uzatıldığını söyledi.

Hayvan sahiplerinin 2 Haziran'a kadar büyükbaş hayvanlarını cezai işleme maruz kalmadan küpeleterek kayıt altına aldırabileceklerini vurgulayan Gülbay, “02.12.2011 tarih ve 28130 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren sığır cinsi hayvanların tanımlanması, tescili ve izlenmesi yönetmeliğinin geçici 1. maddesi gereğince; 2 Haziran 2012 tarihine kadar her yaştaki sığır cinsi hayvanın küpelenmesine müsaade edilmiştir. Bu nedenle en geç 2 Haziran 2012 tarihine kadar tüm yetiştiricilerimizin küpesiz büyükbaş hayvanlarını bağlı bulundukları İl / İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine veya il müdürlüğümüzle sözleşme yaparak küpeleme yetkisi almış serbest veteriner hekimlere bildirerek küpeletmesi ve hayvanlarına ait pasaportlarını alması gerekmektedir. Söz konusu tarihten sonra 20 günlükten büyük hayvanlar kesinlikle küpelenmeyecek olup, ilgili kanun gereğince küpesiz hayvanlara cezai işlem uygulanacaktır” dedi.

Koyun ve keçi türü hayvanların tanımlanması, tescili ve izlenmesi yönetmeliğinin geçici 2. maddesi gereğince de 1 Ocak 2013 tarihine kadar her yaşta koyun ve keçinin küpelenmesine müsaade edildiğini, söz konusu tarihten sonra 6 ayını geçmiş küçükbaş hayvanların kesinlikle küpelenmeyeceğini ve cezai işlem uygulanacağını hatırlatan Cahit Gülbay, “Ayrıca küpesiz ve kayıtsız hayvanların il / ilçe dışına nakledilmesinin, hayvan pazarlarına sokulmasının, mezbahalarda kesiminin yapılması yasak olup, hayvan sahiplerinin hayvancılık teşvik ve desteklemelerinden de faydalanamamaktadır” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2011 Pazartesi 14:41:55
Güncelleme :29 Aralık 2011 Perşembe 13:59:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?