5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Kurutulmuş bamya daha karlı

Geçen yıl yaklaşık 1200 ton üretim gerçekleşen Amasya'da tazesi 6 YTL olan bamyanın kurutulmuşu 40 YTL'den alıcı bulunca, bir çok üretici ürününü kurutup satmaya başladı.

Amasya'da bamya üretimi her geçen yıl artış gösterirken, 2005 yılında 417 hektar alanda bamya üretimi yapılan Amasya'da üretim alanı 2006 yılında 422 hektara 2007 yılında ise 431 hektara yükseldi.

Daha önce yıllık bin ton dolayında üretim gerçekleşen Amasya'da geçen yıl 1200 ton dolayında bamya üretimi yapılırken, bu üretimden Amasya ekonomisine de önemli katkı sağlandığı bildirildi.

Halen tazesinin kilosu 6 YTL dolayında satılan bamyanın kurutulmuşu ise 40 YTL'den alıcı bulmaya başlayınca, bir çok üretici ürününü kurutup satmaya başladı.

Bu üreticilerden Yenice beldesinde 50 yılı aşkın süredir bamya üretimi yapan Hamdi Dip (72), A.A muhabirine yaptığı açıklamada bamya üretiminin zahmetli bir iş olduğunu söyledi.

Üretim maliyetlerinin de yüksek olması nedeniyle arzu ettikleri geliri elde edemediklerini anlatan Dip, ürünü kurutup satmanın daha karlı olduğunu kaydetti.

Bu nedenle kendisi gibi bir çok üreticinin ürününü kurutarak sattığını anlatan Dip, geçen yıla göre fiyatların yüzde 25 dolayında artış gösterdiğini söyledi.

Ürettikleri bamyanın tamamını yaş olarak satamadıklarını, bu nedenle de kurutup satmanın gelirlerini artırdığını ifade eden Dip, ''tamamını yaş olarak satamadığımız için kurutup satmayı tercih ediyoruz. Hem daha fazla gelir elde ediyoruz, hem de uzun süreli satış imkanımız doğuyor'' diye konuştu.

Hamdi Dip, yörede en çok Göynücek ve Taşova ilçeleriyle Yenice beldesinde bamya yetiştiriciliği yapıldığını da kaydetti.

a.a
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2008 Salı 20:34:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?