16
Mayıs
2024
Perşembe
AMASYA

Lekesiz'den okuma seferberliği

Amasya Valisi Celaleddin Lekesiz'in il genelinde başlattığı “7'den 70'e okuyan Amasya” kampanyası ile öğrencilerin yanı sıra vatandaşların da okumaya daha fazla zaman ayırmasının sağlanmasının hedeflendiği bildirildi.

1992 yılında yapılan bir araştırmaya göre, bir Japon'un yılda ortalama 25 kitap, İsveçlinin 10 kitap, Fransız'ın 6 kitap okuduğu, Türkiye'de de yılda 6 kişinin bir kitap okuduğu, Japonya'da günlük gazete tirajının 63 milyonken, Türkiye'de günlük gazete tirajının 3 milyon civarında olduğu, Fransa'da 37 bin 308, Japonya'da 42 bin 217, İngiltere'de 48 bin 69, Almanya'da 64 bin 761, ABD'de 85 bin 121 kitabın basıldığı bir dönemde, Türkiye'de sadece 6 bin 151 kitabın basıldığı belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1993 yılında yaptırdığı bir ankete göre ise Türkiye'de dergi okuma oranının yüzde 4, kitap okuma oranının yüzde 4,5, gazete okuma oranının yüzde 22, radyo dinleme oranının yüzde 25 ve televizyon izleme oranının yüzde 94 olduğu ifade edildi. Türkiye'de otobüste, trende, metroda kitap okuyan oranı binde 1 ve kişi başına günlük okuma alışkanlığı ortalama 13 saniye iken, televizyon izleme süresinin ise 3 saat 36 dakika olduğuna dikkat çekildi.

Amasya Valiliği, bu verilerden hareketle ilçede okuma oranını artırmak için, “7'den 70'e okuyan Amasya” isimli kampanya başlattı. Türkiye geneli verilerinin Amasya için de geçerli olduğunu kaydeden Vali Celaleddin Lekesiz, "Bu veriler, bahsi geçen ülkelerin bugün için neden bizim önümüzde yer aldıklarını da ortaya koymaktadır. Elimizde bütün ayrıntılarıyla var olan ve Amasya'da yapılan bir başka araştırmanın sonuç raporunda, öğrencilerin öğretmenlerini kendilerine örnek olarak kabul ettikleri, kitap okuma alışkanlığı kazanma konusunda da en büyük etken olarak öğretmeni işaret ettikleri bilgisi yer almaktadır. Bu anlamda dikkat çekici bir bilgi de öğrencilerin, öğretmenden sonra en çok anneleri sayesinde kitap okuma alışkanlığı edindiklerini belirtmiş olmalarıdır. Araştırmaya göre, öğretmen ve anneyi abla ve ağabeyler ile babalar izlemektedir. Demek ki, kampanyamızda çocuklarımızın öğretmenlerine, annelerine, ablalarına, ağabeylerine ve babalarına özel bir görev düşmektedir" diye konuştu.

Kampanyanın amacını, 'öncelikli olarak öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmak suretiyle düşünen, düşündüğünü doğru ve eksiksiz bir şekilde ifade edebilen, algılama gücü yüksek, yorum ve sentez yapabilen, analitik düşünebilen, sorgulayan, tartışan, doğruların çeşitli bakış açılarıyla ortaya çıkabileceğini kavramış, güzellik duygusu ve estetik anlayışı gelişmiş, kültürel birikime, milli ve manevi değerlere sahip nitelikli bireylerin yetiştirilmesine katkı sağlamak' olarak açıklayan Vali Lekesiz, "Kampanyayla öğrencilerimizle birlikte bütün Amasyalı hemşehrilerimizin de okumaya daha fazla zaman ayırmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Çünkü biliyoruz ki, velilerimizin okumaya zaman ayırması demek, çocuklarımızın ve gençlerimizin olumlu örneklerle tanışması demektir. Bu sebeple velilerimizin okuma konusunda bilinçli davranmalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2007 Salı 14:38:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ferudun kuloğlu IP: 85.105.108.xxx Tarih : 3.12.2007 09:41:14

yapılan çalışmayı olumlu buluyor ve destekliyorum. bizde bir aile babası olarak evimizde saat 20.00_20.30 arasını okuma saati olarak ayırmış bulunmaktayız.