4
Mayıs
2024
Cumartesi
AMASYA

Maden işçileri tedirgin

Amasya Valisi Erhan Tanju’nun girişimleri ile Özel İdare’ye bağlı olarak çalışan Eski Çeltek Kömür İşletmesi’nde başlatılan yeniden yapılandırma çalışmaları, maden işçilerini tedirgin etmeye başladı.

Maden İşçileri Sendikası Çeltek Şube Başkanı Gülahmet Güven, yaptığı açıklamada, işletmede çalışan işçilerin burada yapılacak yapılanmadan sonra iş garantisi ve kazanılmış hakları ile ilgili hiçbir kayba uğramayacakları konusunda Vali Erhan Tanju’dan sözlü teminat aldığını söyledi. Güven, "Eski Çeltek Kömür İşletmesi’nde mutlaka bir yapılanma yapılmasından yanayız. Fakat bu yapılanmaya tek yönlü olarak bakmıyoruz ve bu şekilde bakılmasını istemiyoruz. İşletmede yapılacak yapılanmanın teknik, mali, idari ve bölgemizin sosyal yönüyle de ele alınması gerekir. İşletme içerisinde de idari yapılandırma yönüne gidilmeli, yetki ve sorumluluk aynı kişilere verilmelidir. Maliyet açısından çalışma yapılıp, işletmenin gelir gider durumu ortaya çıkartılıp, lüzumsuz harcamalardan mutlaka kaçınılmalıdır" dedi.

İşletmede yapılacak yapılandırmanın bölgenin sosyal ve ekonomik yönü itibariyle ele alınıp değerlendirilmesi gerektiğini de savunan Gülahmet Güven, "Bu kömür işletmesi kamuoyuna yansıdığı gibi o kadar masraflı bir işletme değildir. Ortalama kömür ton maliyeti diğer ocaklarda 100 milyon liranın üzerindeyken bu ocakta 50 milyon civarındadır. Bundan dolayıdır ki, buradaki problem maliyetlerden değil idari sıkıntılardan kaynaklanmaktadır. İşletmenin konumu itibariyle ve tabi olduğu yasalar nedeniyle çok karmaşık bir yapısı olduğu muhakkaktır" diye konuştu.
Sendika olarak yeni bir yapılanmanın işletmeyi kapatmak yada başka bir şahsa satılması şeklinde düşünülmesini istemediklerini ifade eden Güven, "İlla da böyle bir şey düşünülecek ise Yeni Çeltek Kömür İşletmesi’nin idari ve teknik yönetimi ile organize bir yapı oluşturularak yapılandırma yönüne gidilebilir. Çünkü, kömür ocakları bölgemizde 1950 yıllarından buyana en büyük istihdam kapısı olmuştur. Böyle devam edebilmesi için çözüm önerimiz mutlaka dikkate alınmalıdır. Eski Çeltek’te yapılacak yanlış yapılandırma, Yeni Çeltek Kömür İşletmesi’ni ve 600 işçisini de sıkıntıya sokabilir" şeklinde konuştu.

amasya
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2004 Çarşamba 13:50:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?