5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Mumya ailesi ev değiştirdi

MUMYA AİLESİ 6. DEFA EV DEĞİŞTİRDİ

Dünyanın en iyi mumya koleksiyonlarından birine sahip olan Amasya'daki mumyalar taşındı.

İlhanlılar döneminde Moğollar tarafından zehirlenerek ya da boğularak öldürüldükleri tahmin edilen Anadolu Nazırı Şehzade Cumudar, Amasya Emiri İşbuğa Noyan, Amasya'da hükmetmiş olan İzzettin Mehmet Pervane Bey, eşi ve 3 çocuğuna ait mumyalar müzenin bahçesinde bulunan ve 30 yıldır sergilendikleri Sultan Mesut Türbesi'nden Amasya Müzesi görevlileri tarafından alınarak müze binasının içerisindeki özel bölüme taşındı.

Mumyaların 1980 yılında Gökmedrese Müzesi'nden alınarak Amasya Müzesi bahçesindeki Sultan Mesut Türbesi'ne taşındığını hatırlatan Amasya Müzesi Müdürü Arkeolog Celal Özdemir, "Şimdi de daha sağlıklı, hijyenik, ısınının ve iklimlendirmenin sabit tutulacağı bir ortamda uzun süreli koruyacağımızı tahmin ettiğimiz için mumyaları özel bölüme taşıdık" dedi.

Özdemir, mumyaların 14. yüzyılda İlhanlılar döneminde iç organları ile mumyalanan ve hem Türk hem de Müslüman kişilere ait olmaları nedeniyle dünyada eşi benzeri bulunmadığını kaydetti. Mumyaların bir bölümünün 1928 öncesi Cumudar Türbesi'nde ve Fethiye Camii'nde bulunduğunu, sonrasında sırasıyla Sultan Beyazıd Külliyesi, Gökmedrese Camii, Sultan Mesut Türbesi ve son olarak müze binasının içerisine nakledildiğini belirten mumya araştırmacısı Muzaffer Doğanbaş, mumyaların 83 yılda 6 defa taşındığını söyledi.

MUMYA AİLESİ 6. DEFA EV DEĞİŞTİRDİ
MUMYA AİLESİ 6. DEFA EV DEĞİŞTİRDİ
İHA
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2011 Salı 10:43:01
Güncelleme :3 Mayıs 2011 Salı 11:12:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mustafa Feridun Pazar IP: 85.110.184.xxx Tarih : 3.05.2011 16:18:28

 Bu insanların ne çekilmez çilesi varmış , derhal defnedin ya da göz önünde olmayan bir yere koyun.Aslında dinimize göre yaptığınız haram.Bu işin şakası makası yok.Sizlerin cesedini asırlarca sağa sola süründürseler hoşunuza gider mi.Ölü haklarına da aykırı.Konuşsana müftü efendi.