16
Mayıs
2024
Perşembe
AMASYA

Öğrencilere uyuşturucu konferansı

Yeşilay Amasya Şubesi tarafından düzenlenen konferansta, Amasya Lisesi öğrencilerine sigara ve uyuşturucu maddelerin zararları anlatıldı. 

Amasya Lisesi'nde gerçekleştirilen konferansta liseli öğrenciler, sigara ve diğer uyuşturucu maddelerin zararları konusunda bilgilendirildi. Yeşilay Amasya Şube Başkanı Halis Büyükbayraktar, sigara dumanının biyolojik olarak aktif olduğunu, nikotinin kuvvetli bir farmakolojik madde olduğunu belirterek, "Tüm doktorlar ve kimyagerler bunu bilmekteler, bu bir sır değildir. Sigara dumanı yoğunlaştırılarak farelerin sırtına zerk edildi ve hepsinde tümör oluştu. Sitokrom oksidasyonun güçlü bir katalizörü olan hidrojen siyanid metabolizmanın enerjisi ve hücreler için çok zararlı bir enzim üretilmesine neden olur. Sigaranın içinde bulunan nitrosaminlerde çok güçlü kansorejen maddelerdir. Sigara dumanında önemli bir miktarda uçucu olmayan nitrosaminler mevcuttur" dedi. 

Sigarayla ilgili istatistiki bilgileri öğrencilerle paylaşan Büyükbayraktar, "Bir toplumsal sorunu neye göre sıralamalıyız, şüphesiz ölçümüz insan hayatı ve sağlığına verdiği zarar ölçü olarak alındığında hiçbir şey sigara kadar ülkemizde insanlarımıza zarar vermemektedir. Ölçümüz insan hayatıdır. Her yıl ülkemizde 100 bin insanımızı erken yaşlarda sigaraya kurban vermekteyiz. Eğer önlem alınmazsa önümüzdeki 20 yılda bu sayı 250 bine çıkacak. Her yıl ülkemizde 100 bin kişinin ölmesi karşısında kılı kıpırdamayanlar var. Her yıl 100 bin kişi ne anlama geliyor, her gün 1 uçak düşüyor ve 300 kişi ölüyor. Her yıl 100 bin nüfuslu bir şehrimize bir atom bombası atılıyor, her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor, kimse sağ kalmıyor. Ülkemizde en çok ölüme sebep veren diğer toplumsal sorunlarla karşılaştıracak olursak sigarayı daha iyi tanıyabiliriz. Ülkemizde sonucu ölüm olan toplumsal belli başlı diğer sorunlarla karşılaştırılacak olunursa bilinen terör yılda 2-3 bin insanımızın, trafik terörü yılda 6-7 bin insanımızın, sigara terörü yılda 100 bin insanımızın hayatına mal olmaktadır. Sigaranın yol açtığı ölümler trafik, terör, iş kazaları gibi tüm ölümlerin toplamından beş kat daha fazladır" diye konuştu.
Konferansa öğrenciler yoğun olarak ilgi gösterirlerken, öğretmenlerin katılmaması dikkat çekti.
iha
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2007 Salı 16:36:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?