5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Oluz Höyük gün ışığına çıkıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile İstanbul Üniversitesi adına 35 kişilik ekibi ile birlikte Amasya Oluz Höyük'te kazı 2007 yılında çalışmalarına başlayan Yrd. Doç. Dr. Şevket Dönmez, Oluz Höyük'ü gün ışığına çıkarmaya başladı.


İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şevket Dönmez ve 35 kişilik ekibi, Hitit Uygarlığı'nın kuzeydeki en büyük yerleşim yeri olan Oluz Höyük'te uygarlık kalıntılarını aramaya başladılar. Amasya'ya 25 kilometre uzakta bulunan ve Hitit Uygarlığı döneminde dini merkez olarak kullanılan Doğantepe'ye yakın olduğu için o dönemlerde yerleşim yeri olarak kullanılan Oluz Höyük'ün Frig Dönemi'nde de önemli bir merkez olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Şevket Dönmez, höyükte toplam 4 bölgede kazı çalışmaları yaptıklarını ifade ederek, ele geçirilen eserleri inceleme altına aldıklarını belirtti.


M.Ö. 4500 yıllarında kurulduğu düşünülen Oluz Höyük'ün Hitit Uygarlığı'na önemli derecede ışık tutacağına inandığını söyleyen Dönmez, "M.Ö. 2. yüzyıla kadar kesintisiz olarak yerleşim yeri şeklinde kullanılan höyükte kazı çalışmalarımız ilerledikçe Hitit kültür katlarına ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2008 Perşembe 10:46:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?