22
Mayıs
2024
Çarşamba
AMASYA

Oluz Höyük'te kazı çalışmaları

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şevket Dönmez başkanlığındaki ekip, Hitit Uygarlığı için önemli bir yerleşim merkezi olan Doğantepe yakınlarında bulunan Oluz Höyük'te kazı çalışmalarına başladı.

Amasya'ya yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan, Hitit Uygarlığı için önemli bir yerleşim yeri olan ve Hitit Uygarlığı'na ait en önemli eser olan Fırtına Tanrısı Teşup'un heykelinin bulunduğu yer olan Doğantepe'ye 5 kilometre yakınlıktaki Oluz Höyük'te Kültür ve Turizm Bakanlığı DÖSİM Genel Müdürlüğü ve İstanbul Üniversitesi'nin finanse ettiği Amasya Valiliği ve Amasya Belediyesi'nin de destek verdiği 50 bin YTL'lik ödenekli kazı çalışmaları, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şevket Dönmez başkanlığındaki ekip tarafından başladı.

Yrd. Doç. Dr. Şevket Dönmez'in yanı sıra eşi ve kazı başkan yardımcısı Yrd. Doç Dr. Emine Dönmez, Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Fethi Yüksel, Araştırma Görevlisi Oya Tarhan Bal, 2 arkeolog, 1 sanat tarihçi ve 7 öğrenciden oluşan ekibin çalışmalara 6 Ağustos tarihinde başladığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Şevket Dönmez, bu çalışmanın 10 yıllık bir çalışmanın ilk ayağı olduğunu ve 1 ay sonra bu ilk ayağın tamamlanacağını ifade etti.

Oluz Höyük kazılarının Amasya'nın ilk üniversite kazıları olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Şevket Dönmez, "Yaklaşık 45 dönüm bir alana sahip Oluz Höyük'te saptanan yüzey buluntularından güçlü bir Roma Dönemi ve güçlü bir Demir Çağı tabakası ki, yüzeyde çok sayıda çanak çömlek bulunmakta. Bizim burada çalışmalarımızın en önemli sebebi olan Hitit Çağı uygarlığı da bulunuyor. Oluz Höyük Doğantepe'nin 5 kilometre yakınında bulunuyor. Doğantepe Hitit Uygarlığı için çok önemli bir merkezdi, Hititler'e ait en önemli ve en büyük metal heykel olan Fırtına Tanrısı Teşup Heykeli de burada bulundu. Doğantepe ile Oluz Höyük'ün konumsal olarak ilişkisi çok dikkatimizi çekti, neden birbirlerine yakın olduklarını çözmek için kazılara başladık" dedi.

Oluz Höyük'te başlayan kazıların 1 ay süreceği bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2007 Perşembe 21:51:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa geyik IP: 88.224.147.xxx Tarih : 18.09.2008 20:41:18

böyle çalıasmalrınızın devamını dileriz göynücek ve çelikler süper amarket olarak MUSTAFA GEYİK MUSTAFA ÇELİK NURİ AYAN MEMOS TEKE (PATRONUMUZ)SADIK ÇELİK