6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

Oluz Höyük'ten tarih fışkırdı

İstanbul Üniversitesi tarafından 2007 yılında kazı çalışmalarına başlanılan Oluz Höyük'te 3 yıllık kazı çalışmalarının ardından 5 bin 500 yıl öncesine ait kalıntılar ele geçirildi.


Amasya'nın Toklucak köyü yakınlarında bulunan yaklaşık 45 dönümlük araziyi kaplayan Hitit Uygarlığı'nın en önemli yerleşim merkezlerinden birisi olduğu belirlenen Oluz Höyük'te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevket Dönmez Başkanlığı'nda 2007 yılında başlanılan kazılarda 3 ana katman belirlenirken, bu ana katmanların ilkinin Helenistik Döneme ait olduğu, ikincisinin Demir Çağı'na ait olduğu, üçüncü kültür katının Hitit Dönemi'ne ait olduğu saptanırken, özellikle Hitit Dönemi'nde çok önemli bir yerleşim yeri olarak kullanılan Oluz Höyük'te yapılan kazılarda taş mühür, tunçtan orak, mimari kalıntılar ve yine bu döneme ait çanak çömlek kalıntıları bulundu.


2007 yılında başlayan kazı çalışmalarında 3. yılı tamamladıklarını açıklayan Kazı Başkanı Doç. Dr. Şevket Dönmez, "Bu yıl ki kazılara 20 öğrenci ve çeşitli üniversitelerden her biri konusunda uzman 10 öğretim üyesi katıldı. Bu yıl Oluz Höyük kazısı mimarlık tarihi değiştirecek çok önemli veriler ortaya sundu. Özellikle geç Frig kentinin iki tane sütun kaidesiyle anıtsal girişini ve bu girişe uzanan taş döşeli yolu ortaya çıkarttık ki, bu dönem zaten Anadolu'da çok iyi bilinmiyordu. Bu kazılarda elde
ettiğimiz veriler Amasya'nın mimarlık tarihine yaptığı çok önemli bir katkı olarak yerini alacaktır. Bunların dışında çok önemli iki tane mühür ele geçirdik. Bunlardan bir tanesi burada bir dönem egemenlik süren Perslere ait, bu mühür cam bir mühür, özelliği de baskısının bir metal kalıpta yapılmış olması. Bu zamana kadar bu küçük boyutta, bu işçilikte ve bu maddeden yapılmış hiçbir mühür ele geçmemişti. Ayrıca bir Frig mührü elegeçirdik. Bunda da aslan ceylan mücadelesi var, bunda da Frigler'in buradaki karakterini yansıtıyor" dedi.


Oluz höyük'te Hitit Dönemi katmanında bir saray yada tapınağı ortaya çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Doç Dr. Şevket Dönmez, "Bunların dışında Hitit Dönemi tabakalarına ulaştık. Biz Oluz Höyük'ün çok önemli bir Hitit kenti olduğunu biliyoruz. Fakat Hitit kentinin üzerinde yaklaşık 4 metrelik bir dolgu var, sonraki dönemlerin yerleşmeleri var.

Bu yerleşmeleri yavaş yavaş ortadan kaldırarak büyük Hitit kentini ortaya çıkartacağız ve inanıyorum ki bu Hitit kentinde saray veya tapınağa ulaşacağız ve inşallah yazılı belgelere ulaşacağız. Yazılı belgeleri ele geçirdiğimizde bu bölgenin Hitit Dönemi'nde coğrafyası şekillenmeye başlayacak. Ayrıca bu dönemki kazıların son önemli bulgusu da Hititlerden önce yaşamış insanlara ait erken Tunç Çağı tabakasının ele geçirilmesi. Bu tabakada da el yapımı çanak çömlekler bulduk ve bu tabakanın da önemi günümüzden 5 bin 500 yıl önceye kadar uzanması. Oluz Höyük kazıları gösteriyor ki Amasya Orta Anadolu ile Orta Karadeniz Bölgeleri arasında kilit bir bölge.

Bu bölgeden de çok önemli ticari metalar bulundu. Bir ticaret bölgesi, bir geçiş yolu, özellikle Hitit Dönemi'nde bu yolun çok kullanıldığını düşünüyoruz" diye konuştu.
Oluz Höyük'te yapılan kazılara katılan İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Onar, "Kazılar esnasında çıkan hayvan iskeletlerini inceleyerek hangi dönemlerde hangi hayvan türleri yoğunlukta onları ortaya koyuyoruz. Şuanda yoğun olarak sığır, koyun, keçi ve domuz var. İncelemelerimiz devam ediyor, bunların içinde atlarda var. Kasaplık aktivitelerde var üzerlerinde, derinin sıyrılmasını gösteren bulgularda var. Yoğun olarak da genç hayvanların tüketildiğini
ortaya çıkardık" şeklinde konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2009 Çarşamba 17:30:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?