5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

ortak eylem kararı

1 Mayıs işçi bayramına sayılı günler kala, işçi sendikaları temsilcileri 25 Mayıs 2005 tarihinde Amasya Eğitim-Sen Lokali’nde yaptıkları bir toplantı ile ortak eylem kararı aldı.

1 Mayıs’ta saat 12.00’de Künç Köprü’den başlayıp, Yavuz Selim Meydanı Atatürk Anıtı önünde bitecek mitinge Amasya halkı da davet edildi.

Genel İş Amasya Şubesi, Şeker İş Amasya Şubesi, Türkiye Maden İş Çeltek Şubesi, Tek Gıda İş Taşova Temsilciliği, Eğitim - Sen SES, BES, ESM, Haber Sen, Yapı Yol-Sen, Kültür Sen, Tarım Orkam-Sen Amasya Şubeleri, Tüm Üretici Köylüler Sendikası temsilcilerinin katıldığı toplantıda Eğitim-Sen Amasya Şube Başkanı Mehmet Saydam ortam basın bildirisini okudu ve tüm Amasya halkı 1 Mayıs mitingine katılmaya davet etti.

Yapılan ortak basın açıklamasında, "İşçi sınıfı emekçiler ve ezilen halkların Birlik Mücadele ve Dayanışma günü 1 Mayıs yaklaşıyor. 2005 1 Mayıs’ını işsizliğin yoksulluğun giderek arttığı, eğitimin sağlığın her geçen gün paralı hale getirildiği, Genel Sağlık Sigortası uygulaması ile sağlık hizmetlerinin sunumunda ’paran kadar sağlık’ anlayışının dayatıldığı, Sosyal Güvenlik ve emeklilik hakkını yok etme hazırlıklarının yapıldığı, SSK hastanelerinin devredildiği, Köy Hizmetlerinin kapatıldığı, Personel Rejimi Yasa Tasarısı ile iş güvencesinin yok edilmek istendiği, SEKA,TEKEL,TELEKOM,PETKİM başta olmak üzere sanayi ve hizmet kuruluşlarını ve madenleri kapatma veya özelleştirme çalışmalarına hız verildiği, dışa bağımlı tarım politikaları ile üretici köylülerimizin hızla yoksullaştırıldığı, diğer yandan ABD’nin Irak’tan sonra İran ve Suriye’ye yönelik saldırı planları yaptığı, ülkemizin ABD çıkarları doğrultusunda savaşların içine sürüklenmek istendiği koşullarda karşılıyoruz." denilen basın açıklamasında bütün bu gidişata dur diyebilmek, haklı talepleri haykırmak için 1 Mayıs’ta Künç Köprü’den Yavuz Selim Meydanı’na yapılacak mitinge katılmaya tüm Amasya halkı davet edildi.

Şeker-İş Amasya Şube Başkanı Hikmet Soyluer, hazırlanmakta olan şeker kanunu eleştirerek, sektörün başıboşluğa doğru sürüklendiğini, çıkarılmak istenen yasayla birlikte haksız rekabetin artacağını, pancar şekeri üretiminin yok edileceğini, tasarının bu şekilde yasalaşması durumunda en geç iki yıl içersinde pancar şekeri stoğunun bir milyon tona çıkacağını, şeker pancarı üretiminde yüzde 50-60 daralma olacağını belirtti. Yasanın bu halde çıkmaması için topyökün mücadele edeceklerini belirten Hikmet Soyluer, şeker pancarı üreticisinin haklarını sonuna kadar savunacaklarını, bunu 1 Mayıs’ta meydanlarda haykıracaklarını belirtti.
Maden-İş Sendikası Çeltek Şube Başkanı Gülahmet Güven, tüm sendika ve sivil toplum örgütlerini 1 Mayıs’ta Amasya’da yapılacak mitinge davet etti. Maden ocaklarında iş sağlığı ve iş güvenliği ile birçok problemi olduğunu belirten Güven, Gediz’de hayatını kaybeden 18 maden işçisinin bunun kanıtı olduğunu söyledi.

DİSK, Genel-İş Sendikası Amasya Şube Başkanı Sezai Sernikli, "Eşit işe eşit ücret için, iş yerlerimiz olan kamu kuruluşlarının kapatılmaması için, parasız eğitim için, parasız sağlık için, asgari ücretin insan onuruna yakışır bir seviyeye çekilmesi için, sendikasız, sigortasız çalıştırılmaya karşı çıkmak için, Tekel’in, Telekom’un, Tigem’in, şeker fabrikalarının, maden ocaklarının özelleştirilmesine karşı çıkmak için, işsizliğe, yoksulluğa, baskıya, savaşa karşı çıkmak için, belediye iş yerinde çalışan işçi kardeşlerimizin vizesinden dolayı çıkışlarını durdurmak için, pancarda, tütünde, haşhaşta kotanın kaldırılması için haydi 1 Mayıs’ta meydanlara…" dedi.

Tüm Üretici Köylüler Sendikası Genel Merkez yönetimi Adına konuşan Sadık Turan; bu yılki 1 Mayıs’ın çiftçiler için çok daha farklı bir anlamı olduğunu, Amasya7nın tarihinde ilk kez çiftçilerin işçi ve kamu emekçileri ile birlikte meydanlarda omuz omuza olacağını belirten Turan, IMF’ye dayalı uygulanan tarım politikalarının tarıma desteği azalttığını ve tarımın kademe kademe tasfiye edilen bir sürece girdiğini belirti. "20 yıl önce kendi kendine yeten bir tarım ülkesi olduğumuzla övünüyorduk. Bugün tarım ürünlerini dışarıdan ithal eder duruma getirildik." Diyen Sadık Turan şeker pancarına uygulanan kotanın çiftçinin şeker pancarı üretmemesi anlamına geldiğini, bunun da işsizliği, fakirleşmeyi artıracağını, dışarıdan şeker alımı demek olduğunu belirtti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Amasya Şube Başkanı Recep Karabek; iktidarın uygulamaya koyduğu yeni sağlık politikasıyla "Paran kadar sağlık" döneminin başlayacağını, sağlığın insanın hakkı olduğunu belirten Karabek, "Sağlığın insana bir hak olduğundan ötürü, herkese eşit, nitelikli, ulaşılabilir ve parasız sağlık hizmeti verilmesi için tüm halkımızı 1 Mayıs’ta alanlara davet ediyoruz. Eğer bu yasanın önüne geçemezsek, "paran kadar sağlık" anlayışı geçerlilik kazanacak ve tüm toplum sağlığını kaybetme noktasına gelecektir." Dedi.
Sendika temsilcileri 1 Mayıs’ta tüm halkı alanlara davet etti.

Mükerrem Uzun-Kenthaber/Amasya
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2005 Salı 11:16:28
Güncelleme :27 Nisan 2005 Çarşamba 11:21:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?