5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Padişah lezzetleri yarıştı

Amasya Valiliği'nin desteği gastronomi yayıncılık grubu Food İn Life moderatörlüğünde ve Anadolu Halk Mutfağı'nın koordinatörlüğünde düzenlenen "Osmanlı Saray Yemekleri Yarışması"nda dünyaca ünlü otellerin şefleri birbirinden lezzetli saray yemekleri hazırladı.

Osmanlı saray yemekleri ilk defa düzenlenen bir organizasyonla Türkiye'de bulunan dünyaca ünlü otellerin şeflerinin yarıştığı yarışmada yeniden keşfedildi.

Ankara Sheraton, Conrad İsanbul, Çırağan Palace Kempinski İstanbul, Dedeman İstanbul, Four Seansons Hotel İstanbul Sultanahmet, Hilton İstanbul, Holiday İnn Airport North Hotel İstanbul, Marriott Hotel Asia İstanbul, Polat Renaissance İstanbul, Wow Hotel İstanbul'un şefleri ve beraberlerindeki yardımcılarıyla birlikte katıldıkları yarışma öncesinde Amasya Hamit Kaplan Kapalı Spor Salonu'nu özel olarak hazırlanırken, salonun ortasına 10 tane özel mutfak monte edildi.

İlk defa düzenlenen ve ünlü şefler için prestij konusu olan yarışmanın jüri başkanlığını araştırmacı yazar Vedat Başaran, Mutfak Dostları Dernek Başkanı Ahmet Örs, araştırmacı yazar Özge Samancı, menü koleksiyoneri Muhtar Katırcıoğlu, Mövenpick Hotel Şefi Maximilian Thomae yaparken, jüri üyeleri orjinalliğe 20, uyuma 20, hijyene 20, lezzete 20, sunuma 20, uygulama ve işçiğe 20 olmak üzere puanlama yaptı.

Gelişen ve değişen koşullara uyum sağlayarak bugüne kadar varolmayı başarabilmiş Osmanlı saray mutfağının malzeme seçimi, pişirme teknikleri ve sunumlarının günümüz şartlarında, orijinalliğini bozmadan modernize edilerek ulusal ve uluslararası profesyonel mutfaklarda uygulama oranını artırmayı amaçlayan yarışmayı Vali Celalettin Lekesiz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Akif Gülle, AK Parti Amasya Milletvekili Avni Erdemir, Belediye Başkanı İsmet Özarslan, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin ve Amasyalılar izledi.

Yarışmada ilk önce soğuk başlangıçları tadına bakarak puanlayan jüri üyeleri, sırasıyla sıcak başlangıç, ana yemek ve tatlıların tadına bakarak puan verdi. 7 saat süren yarışma sonrasında Wow Hotel İstanbul Şehzade Özel Ödülü'ne layık görülürken, 2 bin 500 YTL'lik ödüllerini Belediye Başkanı İsmet Özarslan'dan aldı. Yarışmanın üçüncüsü olan Conrad İstanbul Hotel şef ve ekibinin 2 bin 500 YTL'lik ödülünü Milletvekili Avni Erdemir, ikinci olan İstanbul Hilton'un 5 bin YTL'lik ödülünü Milletvekili Akif Gülle, yarışmanın birincisi olan Four Seansons Hotel İstanbul Sultanahmet'in şefi Savaş Aydemir ve yardımcıları Gürcan Gülme ve Fatih Yahsi'ye 10 bin YTL'lik ödüllerini Vali Celalettin Lekesiz verdi.

Yarışmanın birincisi olan Four Seansons Hotel İstanbul Sultanahmet çalışanları sevinçlerini birbirlerine sarılarak yaşarken, Four Seansons Hotel İstanbul Sultanahmet Şefi Savaş Aydemir, "Bir şefin en mutlu olacağı an bu andır. Hakkedilmiş bir birinciliktir bu. En büyük emeği veren takım arkadaşlarımı tebrik ediyorum" dedi.

Four Seansons'un çok iyi bir yarışma çıkardığını belirten jüri üyesi Möwenpick Hotel İstanbul Şefi Maximilian Thomae, "Hafif ve modern yorumlarla sunumları bize gösterdiler ve gerçekten birinci oldular. Hilton ve ondan sonra Conrad, bence en doğru seçim oldu. Bütün jüri üyelerinin düşünceleri de böyle. Bugün Türk mutfağı kazandı" derken, herkesin birbirine çok yakın bir sonuç aldığını ifade eden jüri başkanı araştırmacı yazar Vedat Başaran da, "Herkes kendi hakkettiğini kazandı. Bu seferlik bu ralliyi Four Seansons kazandı. Gelecek sene kim kazanır bilmiyorum. Aradaki farklar çok küçük. Buda herkesin ne kadar iyi hazırlandığını gösteriyor. Hepimiz yeni yeni reçeteler, sunumlar gördük ve iletişimler kurduk. Ödül alamayan aşçılar bile mutsuz değiller. Burada herkes başarılı" şeklinde konuştu.
Öte yandan, Four Seansons Hotel İstanbul Sultanahmet'in menüsü ise şu yemeklerden oluştu: "Zeytinyağlı dolma tabağı, etli mantı, kuzu incik, taze kekik suyu ve peynir tatlısı."

iha
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2008 Pazar 13:55:48
Güncelleme :17 Ağustos 2008 Pazar 14:03:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?