5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

ŞAP aşılama kampanyası başladı

Amasya İl Tarım Müdürlüğü tarafından şap aşılama kampanyası başlatıldı.


Amasya İl Tarım Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, şap hastalığıyla mücadeleyi etkin kılmak için Türkiye'de Şap Hastalığının Kontrolü Projesi'nin Avrupa Birliği Mali Yardımları çerçevesinde 2008 yılı ilkbahar döneminde devreye girdiği ve 3 yıl süreceği belirtildi.

Meydana getirdiği ekonomik kayıplar ve uluslararası ticarete getirilen kısıtlamalar nedeni ile dünya hayvancılığının en önemli problemlerinden birisi olan şap hastalığının ortadan kaldırılması için başlatılan projenin amacı doğrultusunda 2010 yılından itibaren tüm Türkiye genelinde şap hastalığının eradike edilmesi öngörülüyor.


Proje kapsamında aşılamaların ülke geneline paralel olarak Amasya'da da kampanya tarzında yapılacağı, ilkbahar şap aşılama kampanyasının 13 Mart - 31 Mayıs 2008 tarihleri arasında yapıldığı ve aşılama kampanyasında yüzde 105 düzeyinde aşılama gerçekleştirildiği, sonbahar şap aşılama kampanyasının ise 01 Eylül-31 Ekim tarihleri arasında yapılacağı ifade edildi.


Kampanya için gerekli şap aşısı İl Tarım Müdürlüğü tarafından temin edilirken, kampanya ile ilgili şu bilgiler verildi: "Amasya'da küçükbaş hayvan sayısının ve küçükbaş hayvan hareketlerinin diğer illere göre azlığı nedeniyle bakanlık tarafından 2008 yılı şap aşılama programına küçükbaş hayvanlar alınmamıştır. Bu nedenle küçükbaş hayvanların şap aşısıyla aşılanmaları ücret karşılığında yapılacaktır. Proje süresince programlı aşılama kampanyalarında büyükbaş hayvanlara yapılan şap aşılamalarından sadece uygulama ücreti olan doz başına 40 YKr alınacaktır.

Kampanya süresince Amasya'da hayvancılık yapılan tüm noktalara ulaşılıp, bütün büyükbaş hayvanların aşılanmaları sağlanacaktır. Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası sonunda il genelinde büyükbaş hayvan mevcudunun en az yüzde 85'i aşılanmazsa hayvan hareketleri durdurulacak, yüzde 85 aşılama gerçekleşinceye kadar hiçbir surette büyükbaş hayvan sevki yapılmayacaktır. Hayvanlarını aşılatmak istemeyen hayvan sahiplerine 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu’nun 51. Maddesi gereğince bin YTL idari para cezası verilecektir."

İha
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 18:25:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?