6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

Saray yemekleri kitapta toplandı

Amasya Valiliği tarafından Türkiye'de ilk defa 2008 yılında Amasya'da yapılan ve dünyaca ünlü otellerin şeflerinin katıldığı "1. Osmanlı Saray Yemekleri Yarışması"nda ortaya konulan lezzetlerin tamamı kültür yayınları çerçevesinde hazırlanan bir kitapta toplandı.


2008 yılında Amasya'da yapılan 1. Osmanlı Saray Yemekleri Yarışması'nda Araştırmacı Yazar-Gurme Vedat Başaran'ın jüri başkanlığı, Mutfak Dostları Dernek Başkanı Gazeteci Yazar Gurme Ahmet Örs, Araştırmacı Yazar Özge Samancı, Şef Aybek Şurdum, Şef Aydın Demir ve Şef Max Thomae'nin jüri üyeliği yapmış, Ankara Sheraton, Conrad İstanbul, Çırağan Palace, Kempinski İstanbul, Dedeman İstanbul, Four Seasons, Holiday Inn Airport North, İstanbul Mariott Hotel Asia, Polat Renaissance İstanbul, Wow İstanbul Hotels ve Hilton İstanbul otellerinin mutfak şefleri ve ekipleri yarışmaya katılmışlardı.


Vali Celalettin Lekesiz düzenlediği basın toplantısında, 2008 yılında yapılan yarışmanın büyük bir ses getirdiğini, ortaya koyulan Osmanlı saray yemeklerinin resimlerinin çekilerek bir kitapta toplandığını açıkladı. Amasya'nın zengin tarihi ve kültürel birikimini kayıt altına alarak kalıcı hale getirmek ve bu zenginliği kaybetmeden gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Amasya Valiliği Kültür Yayınları serisine birçok eser kazandırıldığını belirten Vali Lekesiz, "Mutfağından sanatına, müziğinden mimarisine kadar, hemen her alanda ilin önemli değerlerini tanıtıcı çok sayıda kitap valiliğimiz tarafından yayınlanmıştır. Bu yayınlara geçmişte ilimizde yaşamış önemli şahsiyetlerin verdikleri çok kıymetli eserlerin incelenerek orijinal biçimleri ve günümüz Türkçesi ile beraber yeniden yayınlanması da dahildir. Bilindiği üzere Osmanlı Saray Yemekleri Yarışması'nın ilki 2008 yılında Amasya'da valiliğimizin dev bir organizasyonu ile başarıyla gerçekleştirilmiştir. Bu büyük organizasyonun ilkinin Amasya'da gerçekleştirilmesinde ilin 11 şehzade yetiştirmiş ve bunlardan altısının Osmanlı tahtına çıkmış olmasının etkisi tartışılamaz. Ancak bunda valiliğimizin girişimleri ve bu tür organizasyonlara verdiğimiz önem ve desteğin de rolünün bulunduğunu söylemek yanlış olmaz. Gastronomi ve turizm sektörünün önemli aktörlerinin jüri ve yarışmacı olarak yer aldıkları bu organizasyon, yerel ve ulusal basınımız başta olmak üzere tüm kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştır" dedi.
Türkiye'nin dünyaca ünlü otellerinin seçkin mutfak şeflerinin yarıştıkları Osmanlı Saray Yemekleri Yarışması'nda sunulan leziz yemeklerin yoğun ilgi ve talep gördüğünü söyleyen Lekesiz, "Bu ilgi valilik olarak yarışmada sunulan lezzetlerin, yarışmanın adına ve ihtişamına yakışır bir kitap ile kayda geçirilmesini de zaruri hale getirmiştir. 'I.Osmanlı Saray Yemekleri Yarışması-Amasya' adıyla Türkçe ve İngilizce olarak büyük bir titizlikle hazırlanan bu kıymetli eser, adına yakışır şekildeki kaliteli tasarımı ve lüks baskıyla adından söz ettirecek iddialı bir kitaptır. 162 sayfadan oluşan eserde yarışmada sunulan ve Osmanlı saray mutfağına has kırk adet lezzetin hazırlanışı ve Osmanlı saray mutfak kültürü anlatılmaktadır. Ayrıca eserde, yarışma jürisi ve yarışmacı oteller hakkında bilgiler de yer almaktadır" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2009 Perşembe 15:19:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?