6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

Şehzadeler valiye ödül getirdi

 Amasya Valisi Celalettin Lekesiz, bir dergi tarafından düzenlenen '2008 Yerel Yönetim Ödülleri'nde tarihi mirasın korunması kategorisinde yılın valisi seçildi.

Özel Kalem Dergisi tarafından 2008 yılında ilk defa düzenlenen 2008 Yerel Yönetim Ödülleri ödül töreninde Amasya Valisi Celalettin Lekesiz, Şehzadeler Müzesi Projesi ile tarihi mirasın korunması kategorisinde yılın valisi ödülünü aldı.

Tarihi mirasın korunması kategorisinin dışında planlama ve tasarım, doğal çevrenin korunması, eğitim ve kültür, sosyal sorumluluk, katılımcı ve demokratik yönetim kategorilerinde 23 projeye ödül verilirken, Vali Celalettin Lekesiz düzenlediği basın toplantısında Şehzadeler Müzesi Projesi'nin beklenen sonuçlarını açıkladı.

Proje ile kültürel mirasın korunması için kamu bilincinin oluştuğunu, farkındalığın sağlandığını, Osmanlı Dönemi eserlerinden olan Yalıboyu Konakları'nın korunması ve yeniden koruma kullanma ilkeleri doğrultusunda kullanıma açılmasının sağlandığını ifade eden Vali Celalettin Lekesiz, "7 bin 500 yıllık geçmişe sahip müze kent Amasya'nın Amasya Kalesi içinde yer alan ve Yalıboyu Evleri olarak isimlendirilen sur duvarları üzerindeki bir Osmanlı evinin konservasyonu gerçekleşti.

Bu binanın korunması ile Osmanlı Dönemi etkilerine sahip olan Hatuniye Mahallesi'ndeki dokunun tümden korunması sağlandı. Osmanlı İmparatorluğu tarihinde büyük bir öneme sahip olan Amasya'nın bir kültür mirası olarak sahiplenilmesi ve korunması hedefine bir adım daha yaklaşıldı, tanıtılması sağlandı. Amasya'da Yeşilırmak nehri kenarında yer alan Yalıboyu Evleri'nin ve Amasya Kalesi ile Kral Kaya Mezarları'nın içinde yer aldığı Hatuniye Mahallesi'ndeki yapıların UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alması çalışmalarına destek verdi" dedi.

Vali Lekesiz, Osmanlı kültürünün tanıtılması açısından Türkiye'de bir ilkin gerçekleştirildiğini ve Amasya'nın yeni bir özel Şehzadeler Müzesi kazandığını, ziyaretler sırasında Osmanlı kültürü konusunda bilgi paylaşımının sağlandığını dile getirdi.

iha
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2009 Cuma 17:26:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?