4
Mayıs
2024
Cumartesi
AMASYA

Şeker Fabrikası bölgenin gururu oldu

Amasya Pancar Ekiciler Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, "Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde pancar çiftçisi çeşitli haksızlıklara uğramıştır" dedi.

Mahmut Demir, düzenlediği basın toplantısında, İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 244. olan Amasya Şeker Fabrikası’nın, Dışbank ve Ekonomist Dergisi’nin birlikte hazırladığı Anadolu’nun en büyük 250 şirketi sıralamasında ciro ve istihdamda 55. sırada yer aldığını söyledi.

Demir, "Uygulanan kota politikasıyla çok zor günler geçiren Amasya Şeker Fabrikası, bütün bu olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin en büyük kuruluşları arasında yer almayı başardı. Amasya’nın en büyük sanayi kuruluşu olan bu kuruluşu Amasyalılar’ın ve çiftçilerin sahiplenmesi, gurur duyması gerek" diye konuştu.

Pancar ekicisi çiftçilerin büyük haksızlıklara uğradığını ifade eden Demir, "AB’ye uyum çerçevesinde pancar çiftçisi çeşitli haksızlıklara uğradı. Bu haksızlıkların ortadan kaldırılması için var gücümüzle çalışıyoruz. Şeker Kanunu çerçevesinde tatlandırıcılara getirilmiş olan yüzde 10’luk kota daha sonra yüzde 15’e çıkartılmıştır. Bizdeki bu yüksek orana rağmen Avrupa genelinde bu oran yüzde 2’dir. Tatlandırıcılara uygulanan bu kotanın Avrupa’daki yüzde 2’ye karşılık bizim ülkemizde yüzde 15 olması Türk çiftçisine yapılan en büyük haksızlıktır. Dileriz ki, AB’ye tam üyelik için müzakere tarihi aldığımız şu günlerden itibaren yapılacak çalışmalarda siyasi otorite bu haksızlığı giderme yolunda gayret sarf eder de hiç olmazsa tedrici olarak bu oranın yüzde 2’ye indirilmesi için bir çalışma başlatır. Bu çalışmaların başlatılması için çalışmak bizlerin boynunun borcudur" şeklinde konuştu.

Çiftçilerin her zaman yanlarında olduğunu belirten Demir, emeğinin karşılığını almak için gece gündüz demen çalışan çiftçiler için ne kadar çalışılsa az olduğunu belirtti.

Amasya
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2004 Salı 13:51:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?