5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Şerefeddin'in tıp tarihine örnek oldu

Amasya Valisi Celalettin Lekesiz, Uluslararası Anadolu Türk Darüşşifaları ve Sabuncuoğlu Kongresi'nin başarıyla yapıldığı Amasya'da 2010 yılında dünya genelinden 500 cerrahın katılacağı Uluslararası Plastik Cerrahi Kongresi'nin yapılması için girişimleri şimdiden başlattıklarını söyledi.

 


Amasya Valisi Celalettin Lekesiz, Amasya Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Zafer Eren ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Anadolu Türk tıbbının anıt eserlerinden birisi olan Amasya Darüşşifası'nın yapılışının 700. yılını kutlamak ve bu hastanenin dünyaca ünlü hekimi Sabuncuoğlu Şerefeddin'i anmak üzere 15-18 Ekim tarihleri arasında Amasya Valiliği ve Amasya Üniversitesi işbirliğinde yapılan 'Uluslararası Anadolu Türk Darüşşifaları ve Sabuncuoğlu Kongresi'ni değerlendirdi. Kongrenin Amasya'ya Türk ve dünya tıbbına kazandırdıklarına değinen Vali Lekesiz, Çukurova Üniversitesi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Türk Tıp Tarihi Kurumu ve Ulusal Cerrahi Derneği'nin de katkıda bulunduğu kongrenin Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi'nde yapıldığını, 6 bilimsel oturum ile gerçekleştirilen kongreye Amerika, İngiltere, Suriye ve Azerbeycan'dan olmak üzere 5 yabancı, 37 yerli bilim adamı katıldığını ve bu bilim adamları tarafından sunulan bildirilerin bilim dünyasına önemli bir ışık tuttuğunu belirtti.


Vali Celalettin Lekesiz, Uluslararası Anadolu Türk Darüşşifaları ve Sabuncuoğlu Kongresi faaliyetlerinin yanı sıra Rektör Prof. Dr. Zafer Eren, Pdrof. Dr. İlter Uzel ve diğer bilimadamları ile birlikte yaptıkları değerlendirmede Amasya'da cerrahi tarihi müzesinin açılması ve Sabuncuoğlu Şerefeddin'in keşfettiği ve kullandığı yaklaşık 160 adet tıbbi aletin sergilenmesi ve turizme kazandırılmasının uygun olacağı görüşüne varıldığını söyledi. Vali Lekesiz, tüm dünyadan yaklaşık 500 cerrahın katılacağı 'Uluslararası Plastik Cerrahi Kongresi'nin 2010 yılında Amasya'da yapılması hususunun ciddi bir şekilde gündeme geldiğini, Türkiye Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği eski başkanı Prof. Dr. İbrahim Yıldırım'ın söz konusu organizasyonun Amasya'da yapılması için hep beraber girişimde bulunmasını teklif ettiğini ve konu ile ilgili çalışmalara şimdiden başlanıldığını açıkladı.


Amasya Darüşşifası ve Sabuncuoğlu Şerefeddin'in tıp dünyasına katkılarını anlatan bilim adamlarının sunduğu bildirilerden bazıları şunlar: "Doç Dr. Adnan Ataç, 'Osmanlı Dönemi'nde Amasya'da yetişen bazı önemli hekimler'; Prof. Dr. Alten Altıntaş 'Belgeler ışığında Amasya Darüşşifası'; Prof. Dr. Yücel Tanyeri 'Şerefeddin Sabuncuoğlu'; Prof. Dr. Nil Sarı 'Türk tarihinde sağlık kurumları'; Prof. Dr. İbrahim Yıldırım 'Amasyalı Sabuncuoğlu Şerfeddin Efendi, plastik cerrahi ve darüşşifa'; Prof. Dr. Nevzat Tarhan 'Modern tıbbın Anadolu kökleri'; Prof. Dr. Esin Kahya 'Şerefeddin Sabuncuoğlu'ndaki göz hastalıklarının kısa bir değerlendirmesi'; Prof. Dr. Ferid Alakbarlı 'Azerbeycan'ın Tebriz Darüşşifası' ”

İha
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 14:11:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?