16
Mayıs
2024
Perşembe
AMASYA

Sigara değil zehir

Yeşilay Amasya Şube Başkanı Halis Büyükbayraktar, sigaranın içerisinde 132 tanesi kanserojen olmak üzere 4 bin adet zehirli madde bulunduğunu söyledi. 

Büyükbayraktar, Türkiye'de sonucu ölüm olan toplumsal belli sorunlarla karşılaştırılacak olunursa, terörün yılda 2-3 bin insanı, trafik terörünün 6-7 bin insanı, sigaranın ise yılda 100 bin insanın hayatına mal olduğunu açıkladı. Büyükbayraktar, "5 yılda 11 ile 19 yaş arası 5 milyon genç sigaraya başladı. Sigara içme yaşı 11'e indi. Sigara son derece prestij kazandı, bilinç altına yerleşti. Sigara içmek doğal bir davranış oldu, savaşılması imkansız görünen sosyal ve ekonomik bir dev imajı oluşturuldu" dedi. 

Sigaranın içerisinde bulunan 4 bin adet zehirli maddeden en iyi bilinen ve en tehlikelilerinin karbonmonoksit, nikotin ve katran olduğuna dikkat çeken Büyükbayraktar, "Karbonmonoksit araçların egzoz gazının aynısıdır, kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltır. Nikotin kokain ve morfin kadar bağımlılık yapar, kan basıncını ve kalp hızını artırır, kabonmonoksit ile birlikte kroner arter hastalığı ve beyin damar hastalığına yol açar. Katran kanserojen olup, akciğer kanseri, amfizem ve kronik bronşit yapar"
diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2007 Cumartesi 16:15:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
derya kanar IP: 88.224.145.xxx Tarih : 4.06.2007 08:51:05
merhabalar benim eşim sigara kullanıyor ben bırakmasını istiyorum bunu nasıl yapabilirim bana yardımcı olurmusunuz amasyada nerelere baş vurabilirim