5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Soğan üreticisinin yüzü gülüyor

Amasyalı soğan üreticileri, geçen seneki fiyatlarla bu seneki fiyatlar arasında 10 YTL fark olduğunu söyleyerek bu sene soğanın üreticisini memnun ettiğini belirtti.

Arazilerinin büyük çoğunda soğan üretiminin yapıldığı Amasya'da, geçen seneye oranla bu sene daha iyi para eden soğan, üreticisinin yüzünü güldürdü.

Temmuz ayının ortalarında başlayarak eylül ayının ortalarına kadar geçen iki aylık süre zarfında hasat çalışmalarının yapıldığı Amasya'da üretilen soğanların büyük bir kısmı Karadeniz illerine giderken, Karadeniz'e giden ürünlerin bir kısmı da Gürcistan'a gönderiliyor.

Özellikle Karadenizli tüccarların yoğun ilgi gösterdiği Amasya soğanının kilosunun 28 ila 30 YTL arasında satıldığını belirten soğan üreticisi çiftçiler, gübre ve mazot fiyatlarının yüksek olmasından yakınıyor. Gübrenin çuvalını 100 YTL'ye aldıklarını ifade eden Amasyalı bir çiftçi, 1 dönüme 3 çuval gübre harcadıklarını, aldıkları gübre desteğinin ise dönüm başı 4 YTL olduğunu söyleyerek, işçilik, nakliye, gübre, çuval gibi yapılan masraflarla soğanın kendilerine 20 YTL'ye mal olduğunu belirtti.
Bu sene verimin yüksek olduğu Amasya arazilerinde 1 dönümden ortalama 6 ton soğan elde ediliyor.

Bu arada günlük 15 YTL'ye tarlalarda soğan sökme, temizleme ve çuvallama işlemlerini yapan günlükçü kadınlar ise aldıkları paranın az olduğunu, 8 saat boyunca sıcak havada tarlada çalışan günlükçü işçinin yevmiyesinin 25 YTL olması gerektiğini savundu.

iha
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2008 Perşembe 10:39:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?