6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

Sultan II.Beyazıt anısına kitap

Amasya Valiliği tarafından 1454 ve 1481 yılları arasında kentte şehzade vali olarak görev yaptıktan sonra 8. padişah olarak Osmanlı Devleti'nin başına geçen ve 31 yıl Osmanlı'yı yöneten Sultan II. Bayezid'in şiirlerinden oluşan "Amasya'ya Vali, Osmanlı'ya Padişah Bir Şair Adli" isimli eser bastırıldı.


Düzenlediği basın toplantısında eser hakkında bilgi veren Amasya Valisi Celalettin Lekesiz, eserin uzun süren bir araştırma neticesinde yazıldığını açıkladı. Türkiye'deki kütüphanelerin hiçbirinde mevcut olmayan en eski ve sağlam nüshanın orijinal resimlerinin eserin içinde yer aldığını belirten Vali Lekesiz, 153'ü Türkçe, 17'si Farsça olmak üzere eserde 170 şiir bulunduğunu, bu şiirlerin toplam beyit sayısının ise 969 olduğunu söyledi. Ayrıca kitapta Amasya ve II. Bayezid'in yaşadığı dönemle ilgili
bilgi, belge, minyatür ve tablolardan oluşan alt başlıklar ve ekler bölümünün de bulunduğunu ifade eden Vali Lekesiz, orijinal cildi, lüks baskısı, titizlikle hazırlanan sayfa düzeni ve dizgisiyle de dikkat çekici olan bu eserin 437 sayfadan oluştuğunu kaydetti.

İha
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2009 Salı 16:03:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?