5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Tahta kaşıkçılık ölüyor

Amasya'da ailesinden öğrendiği tahta kaşık imalatını 60 yıldır sürdüren 72 yaşındaki Sadık Çinkaya, mesleğinin giderek yok olduğunu söyledi.

Gümüşhacıköy ilçesi Pusacık köyünde beş çocuğu ve 11 torunu ile yaşayan Çinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedelerinden kalan tahta kaşıkçılığın günümüzde ilgi görmediğini bildirdi.

Daha önceleri köyün tek geçim kaynağı olan kaşıkçılığın artık önemini yitirdiğini ve yok olmaya başladığını anlatan Çinkaya, meslekle birlikte ustaların yavaş yavaş kaybolduğunu ifade etti.

Kaşık üretimiyle geçimini sağlayan 90 hanelik köyde mesleği yapan kimse kalmadığını anlatan Çinkaya, şunları söyledi:

''Yıllar önce sofralarda sadece tahta kaşık bulunurdu. Ancak metal kaşıkların çıkmasıyla tahta kaşığa ilgi azaldı. Günümüzde sadece yemek pişirilirken tencerenin altını çizmeden karıştırmak için tahta kaşıklar kullanılıyor. İlgi azalınca usta da kalmadı. Meslek artık ölüyor.''

Eskiden günlük 150 kaşık yaptığını, ancak bu sayın şimdi 30'u geçmediğini belirten Çinkaya, ''Eskiden sipariş ile çalışırdık ve kaşık yetiştiremezdik. Türkiye'nin birçok yerine kaşık gönderirdik. Kayın ve gürgen ağaçlarından yaptığımız kaşıklar ile evimizin geçimini sağlardık. Şimdi ise adeta laf olsun diye mesleği sürdürüyoruz'' diye konuştu.

Tanesi 500 YKr'den satılan kaşıkların yıllarca kullanılabileceğini de belirten Çinkaya, kaşığın kalitesinin, yapımında kullanılan ağaç kadar ustanın maharetine bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.

a.a
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 19:16:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?