6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

Tersakan Çayı kurtarılacak!

TERSAKAN ÇAYI’NDAKİ KİRLİLİK ÖNLENECEK, KOMPOST GÜBRE ÜRETİLECEK

Amasya’nın Suluova ilçesinden geçen Tersakan Irmağı’na deşarj edilen atıkların kurulacak merkezi biyometan tesislerinde arıtılarak üretilecek biyogazdan yenilenebilir enerji ve kompost sıvı/gübre kazanımına imkan verecek bir sistemin oluşturulması için çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.

Amasya İl Özel İdaresi tarafından sürdürülen Tersakan Çayı Alt Havzası Entegre Koruma ve Su Kalitesi Yönetimi Fizibilite Çalışması Projesi asgari 35 bin büyükbaş hayvanın barındığı ahırlardan Tersakan Irmağı’na deşarj edilen atıkların kurulacak merkezi biyometan tesislerinde arıtılarak üretilecek biyogazdan yenilenebilir enerji ve kompost sıvı/gübre kazanımına imkan verecek bir sistemin oluşturulması için çalışmalar devam ediyor.

Bu kapsamda, Suluova Kaymakamlığı tarafından Suluova OSB’de Biomass Enerji Tanıtım Paneli düzenlendi. Panelde konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İzzet Öztürk, 10 bin büyükbaş hayvandan sağlanacak atıkların işletileceği Suluova büyükbaş hayvan biyometan ve enerji geri kazanım sisteminin yaklaşık toplam yatırım maliyetini 3 milyon 800 bin euro olarak hesapladıklarını ve kurulacak tesisin 8 ila 10 yıl gibi bir sürede masrafını çıkaracağını dile getirdi. Suluova Öğretmenevi Toplantı Salonu’nda Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz, Suluova Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, Amasya İl Genel Meclisi Başkanı Erol Özarslan, Suluova Belediye Başkanı Mahmut Boz, Amasya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Bolat’ın da dinleyici olarak katıldıkları panelde, Emekli Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Sacit Başol kanatlı ve büyükbaş hayvan atıklarını değerlendirecek biyometan tesisi önerileri konulu, Erzincan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. İlyas Karabıyık ise Suluova’da Hayvancılık Besi OSB biyometan tesisi ve istihdam konulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Elektrik Üretim A.Ş Eski Genel Müdürü Enerji Bakanlığı Danışmanı Önder Piyade ise biyometan enerjisi konulu sunumlarda bulundular.

Tersakan Irmağı’ndaki kirliliğin yüzde 99’unun Suluova’daki ahırlardan deşarj edilen hayvan atıklarından kaynaklandığını belirten Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz ise atıl ve israf edilen kaynakların ekonomiye ve enerjiye dönüştürülmesini hedefleyen projenin çevre standartları ve ülkemizin mükellefiyeti olduğu çevre anlaşmaları açısından zorunluluk taşıdığını dile getirdi.

TERSAKAN ÇAYI’NDAKİ KİRLİLİK ÖNLENECEK, KOMPOST GÜBRE ÜRETİLECEK
TERSAKAN ÇAYI’NDAKİ KİRLİLİK ÖNLENECEK, KOMPOST GÜBRE ÜRETİLECEK
İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2009 Çarşamba 18:36:04
Güncelleme :18 Kasım 2009 Çarşamba 23:31:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?