5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Tıp dünyası Amasya'da buluştu

Amasya Valiliği ve Amasya Üniversitesi'nin ev sahipliği yaptığı "Uluslararası Anadolu Türk Darüşşifaları ve Sabuncuoğlu Kongresi", tıp dünyasını Amasya'da bir araya getirdi.


Çukurova Üniversitesi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Türk Tıp Tarihi Kurumu ve Ulusal Cerrahi Derneği'nin destekledikleri kongreye Amerika, İngiltere, Suriye ve Azerbaycan'dan gelen 5 yabancı ve 37 yerli bilim adamı katılıyor. Dünyaca ünlü hekim Amasyalı Sabuncuoğlu Şerefeddin'in 14 yıl hekimlik yaptığı tarihi Bimarhane'nin kuruluşunun 700. yılı anısına Amasya Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen kongrede, Prof. Dr. İlter Uzel, Prof. Dr. Ayşegül Demirhan Erdemir, Prof. Dr. Nil Sarı, Prof. Dr. Nevzat Tarhan gibi tıp dünyasının ünlü isimlerinin yanı sıra, ABD'den Alain Touwaide ile Emanuela Touwaide, İngiltere'den Nikolaj Serikoff, Azerbaycan'dan Farid Alakbarlı ve Suriye'den Abdulnasser Kaadan yer alıyor.


Kongrenin ilk gününde Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 'Modern tıbbın Anadolu kökleri'; Prof. Dr. Nil Sarı ise 'Türk tarihinde sağlık kurumları' konularında sunum yaparlarken, Amasya Valisi Celalettin Lekesiz, kongreye yurt dışından katılan konuklara Sabuncuoğlu Şerefeddin'in minyatür tablolarından armağan etti.


'Belgeler ışığında Amasya Darüşşifası', '15. yüzyılda yazılmış Türkçe cerrahnameler', 'Osmanlı mimarisinde üreticilik: Amasya örnekleri', 'Adı darüşşifalara ad olan kadınlar', 'Şerefeddin Sabuncuoğlu'nda kulak burun boğaz hastalıkları', 'Amasyalı Sabuncuoğlu'nun Cerrahiyetü'l Haniyyesi'nde yer alan üroloji aletleri' gibi konuların değerlendirileceği uluslararası kongre, cuma günü sona erecek.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 18:20:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?