5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Tıp dünyası Amasya'da buluşuyor

Türk bilim adamları ile Amerika, İngiltere, Azerbaycan ve Suriye'den gelecek bilim adamları, Amasya'da 'Uluslararası Anadolu Türk Darüşşifaları ve Sabuncuoğlu Kongresi'nde bir araya gelecek.


Anadolu Türk tıbbının anıt eserlerinden biri olan Amasya Darüşşifası'nın 700. yılını kutlamak ve bu hastanenin ünlü hekimi Sabuncuoğlu Şerefeddin'i anmak üzere Amasya Valiliği ve Amasya Üniversitesi tarafından organize edilen 'Uluslararası Anadolu Türk Darüşşifaları ve Sabuncuoğlu Kongresi' çerçevesinde yerli ve yabancı bilim adamları 15-18 Ekim tarihleri arasında Amasya'daki kongrede konferanslar verip bildiriler sunacak. Çukurova Üniversitesi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Türk Tıp Tarihi Kurumu
ve Ulusal Cerrahi Derneği'nin desteğiyle Amasya Valiliği ve Amasya Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen kongrede bir dizi konferans ile poster şeklinde bildiriler sunulacak, serbest bildirilerden oluşacak sosyal programda ise Amasya'nın tarihi ve doğal güzelliklerini tanımayı sağlayacak kültür gezileri yer alacak.


Bu kongrenin Amasya ve bilim dünyası için çok önemli bir çalışma olacağını ifade eden Vali Celalettin Lekesiz, "Amasya Darüşşifası'nın kuruluşunun 700. yılı anısına düzenlenen 'Uluslararası Anadolu Türk Darüşşifaları ve Sabuncuoğlu Kongresi' Amasya'nın, Amasya Darüşşifası'nın ve Şerefeddin Sabuncuoğlu'nun tıp tarihindeki yerini ve tıbbın gelişimine katkılarını, tıp dünyasının ve tarihçilerin gündemine getirmeyi amaçlarken, 15-18 Ekim tarihlerinde dört gün sürecek olan kongreye ülkemizin çeşitli üniversitelerinin yanı sıra Amerika, İngiltere, Azerbaycan ve Suriye'den katılacak yerli ve yabancı bilim insanları, 6 oturumda sunacakları bildiriler ile konuya ışık tutacaklarıdır" dedi.


Amasya'da tıp fakültesi kuruluş kararı aldıklarını ifade eden Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Eren, bu kararı YÖK'ün onayladığını ve Başbakanlıkta onay aşamasında olduğunu söyleyerek, bu kongrenin Amasya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin de bir temeli olmasını temenni ettiğini, gelen bilim adamlarına tıp fakültesinin tanıtımını yapacaklarını açıkladı.


Amasya Darüşşifası, 1308-1309 yılında İlhanlı Hükümdarı Sultan Muhammed Olcaytu ve hanımı İldus Hatun adına yaptırıldı. Darüşşifa, dikdörtgen planlı, açık avlulu, eyvanlı, kenarlarda tonoz örtülü mekanları bulunan tipik bir Selçuklu medrese plan şemasına sahip bir tıp medresesi. Amasya Darüşşifası'nda bir taraftan eğitim yapılırken, diğer yönden hastaların tedavi edildiği, cerrahi müdahalelerle öğrencilere ameliyatların gösterildiği, uygulamalı öğretim yeri olmuş, sonraki zamanlarda ruh hastalarının da tedavi merkezi haline geldi. Amasya'da bulunan darüşşifayı diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise dünyada akıl hastalarının müzik sesiyle iyileştirildiği ilk yer olması.


Amasyalı bir hekim olan Sabuncuoğlu Şerefeddin bu darüşşifada 14 yıl hekimlik yaptı, burada 'Cerrahiye-i Al Haniye' isimli tıbbi minyatürlerle süslü bir kitap yazarak dönemin padişahı Fatih Sultan Mehmet'e sundu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 11:41:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?