5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Türk malı hasat makinası

Amasya Şeker Fabrikası'nda çiftçilerin hizmetine sunulmak üzere yüzde 100 yerli malı olarak üretilen pancar hasat makineleri, yapılan deneme sökümlerinde üstün performans gösterdi.
Amasya Pancar Ekiciler Kooperatifi'nin iştiraki olan Amasya Şeker Fabrikası'na 2007-2008 döneminde ithal edilen pancar hasat makinelerinin aynısını yüzde 100 Türk malı olarak yaptıran Pancar Ekiciler Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, yerli hasat makinelerinin bir tatbikat ile performanslarını izledi. Yeni hasat makineleri ile yapılan sökümler işçilik giderini azaltırken, ürün ve zaman kaybının da önüne geçti.
Suluova ilçesi Kolay köyünde yapılan deneme sökümlerini izleyen Mahmut Demir, "İşçi ile sökümün mümkün olmadığı kötü hava şartlarında dahi hasat makineleri çiftçimizin hizmetinde söküm yapabilecek. Zamandan büyük tasarruf sağlandığı için kışlık hububat ekimi yapan çiftçilerimize yeterli zaman kazandırıyor. Çeşitli vesilelerle söz vermiştik, söz verdiğimiz gibi hasat makinelerini çiftçilerimize kazandırdık" dedi.
Yurt dışından ithal edilen hasat makinelerinin aynısının Türkiye'de yerli teknoloji ile üretilmesi için harekete geçtiklerini ifade eden Mahmut Demir, Türkiye'de üretimi yapılan hasat makinesinin denemesinin ilk defa Amasya'da yapıldığını, bundan sonra paranın Türkiye'de kalacağını ve 'her köye bir hasat makinesi' sloganıyla her köye bir makine kazandıracaklarını açıkladı. Küçük ölçekli tarlalarda dahi rahatlıkla hareket edebilen hasat makinesini küçük çiftçilerin de rahatlıkla kullanabileceklerini
söyleyen Demir, "Denemede kullanılan 2 bin 500 kilogram kapasiteli hasat makinesi 1 saatte 2 dekar alanda pancar söktü. Kendinden motorlu, otomatik sıra takibi ve derinlik ayarı da yapılabilen bu makine pancar hasadında yeni nesil teknoloji olup, 2 yıl garantili üretildi" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 12:55:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Adem Özcan IP: 84.131.59.xxx Tarih : 23.11.2008 10:31:31

avrupadaki makinelerin kücük kopyasini yapmissiniz güzel ama gercekten kücük avrupada bu makinalar dev gibi hem söküyor kesiyor hemde ramorklara aninda yüklüyor hepsini bir anda yapiyor . bunu biraz daha gelistirmelisiniz ve birazdaha büyük ve saglan olmasi icin demirlerinde kalin olmasi lazim bizim oralarin topragi avrupanin kine benzemez burda kumla karisik bizde öyle degil iki gün sonra biryerleri kirilmaya baslar onu da göz önüne almalisiniz selamlar basarilarinizik devamini dilerim.