6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

Türkiye 2023'e hazırlanıyor

Türkiye'nin Stratejik Vizyonu 2023 Projesi kapsamında 81 il çalıştayının 3.'sü Amasya'da başladı.


2023 yılında dünyadaki gelişmelere paralel olarak uluslararası ilişkiler, uluslararası güvenlik, iç siyaset, ekonomi, eğitim-bilim-teknoloji ve kültür alanlarında Türkiye'nin nasıl bir vizyona sahip olması gerektiği konusunda öneriler getirmek, bu vizyona ulaşmak için belirlenecek hedefler ve uygulanacak politikalar hakkında geniş kapsamlı bir tartışma ortamı oluşturmak ve cumhuriyetin 100. yılının kutlanacağı 2023 yılında Türkiye'nin güçlü ve saygın bir devlet olarak dünya sahnesinde yerini almasına katkıda bulunmak amacıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde sürdürülen 'Türkiye'nin Stratejik Vizyonu 2023 Projesi' kapsamında 81 il çalıştayının 3.'sü Amasya'da yapıldı. Amasya Valisi Celalettin Lekesiz, akademisyenler, emekli büyükelçilerin yanı sıra Amasya'daki kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, işadamları ve sanayicilerin katıldığı çalıştayın açılışını Türk Asya Stratejik Araştırma Merkezi (TASAM) Başkanı Süleyman Şensoy yaptı. Şensoy, "90'lı yıllardan sonra değişen parametreler içerisinde çok yeni güçlerin şekillendiğini ve toplum ve devlet hayatı açısından çok uzun olmayan dönemler içerisinde bunların neşvünema (gelişme, yetişme) bulacağını özellikle son birkaç yılda daha iyi anladık. Tarihte ilk defa bu kadar büyük gücün ve benzer teknolojilere sahip ve bunları sürekli geliştiren çok sayıda büyük gücün şekillendiği bir dünyayı yaşıyoruz. Tek kutuplu bir dünyadan çok kutuplu bir dünya sistemine doğru ve bunun da etkilediği bölgesel ve ülkeler bazında bütün bu sürecin etkilediği bir sistem düzenlemesine, parametrelerin ve dengelerin yeniden tanımlandığı bir dünyaya doğru gidiyoruz" dedi.


Türkiye'nin çok çetin ve zor bir coğrafyada bulunduğunu belirten Vali Lekesiz, "En çok hesapların yapıldığı, üzerinde en fazla sorunların bulunduğu Orta Doğu, Kafkasya bölgesi gibi çok özel önem arz eden kapıların dünyaya açıldığı nokta Türkiye. Dünyada zaten çok güçlü olmak gerekiyor, birde Anadolu coğrafyasında yaşadığınız zaman, burayı vatan olarak tuttuğunuz zaman bir kez daha gülü olmanız gerekiyor. Eğer müessir olmazsanız müteessir oluyorsunuz. Bu günkü neslin gelecek neslin kaderini belirlediği, tayin ve tespit ettiği gerçeğini göz önüne alırsak o halde hızın hakim olduğu, müthiş bir yarışın olduğu günümüz dünyasında düşmanlığından, husumetinden daha fazla çekinilen, dostluğu daha fazla arzulanan bir Türkiye Cumhuriyeti devletini inşa etmek istiyorsak, gelecek nesillere daha güçlü bir Türkiye'yi bırakmak istiyorsak çok çalışma, çok çalışmaya akıl katmak ve hiç kuşkusuz geleceğimizi doğra tasarlamak zorundayız" diye konuştu.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından TASAM Başkanı Şensoy'un başkanlığında başlayan birinci oturumda TASAM Başkan Yardımcısı emekli Büyükelçi Murat Bilgin uluslararası ilişkiler; emekli büyükelçi Doç. Dr. Ali Engin Oba uluslararası güvenlik ve Dr. Abdullah Özkan iç siyaset konularında sunum yaptılar. İkinci oturumda ise Dr. Nemci Dayday eğitim, bilim ve teknoloji; Prof. Dr. Vural Altın kültür ve Prof. Dr. Hakan Selçuk da ekonomi konularında sunum yaptılar.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2009 Salı 18:16:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
amasyalı IP: 88.228.247.xxx Tarih : 25.02.2009 07:28:01

daha amasya 2010 hazır değil ki türkiye hazır olsun