4
Mayıs
2024
Cumartesi
AMASYA

Türkiye'nin tarımda vitrini Amasya

Amasya Valisi Erhan Tanju, Tarım İl Müdürlüğü’nü ziyaret ederek İl’in tarımsal yapısı hakkında İl Müdürü Ahmet Millici’den brifing aldı. Amasya’nın arazi varlığı ve bitkisel ürün çeşitliliği yönünden tarımsal potansiyeli büyük İller arasında yer aldığını, meyve ve sebzecilik yönünden Amasya’nın Türkiye’nin vitrini durumunda olduğunu belirten Tarım İl Müdürü Ahmet Millici, "Amasya ekonomisinde tarım baş sırayı almakta olup, gayri safi milli hasılanın yüzde 35’ini oluşturmakta, 35 bin 998 çiftçi ailesinden 179 bin 988 kişi bu sektörden geçimini sağlamaktadır. 2003 yılında bitkisel ve hayvansal üretimin parasal değeri 598 trilyon 321 milyar 509 milyon liradır" diye konuştu.

Amasya’nın toplam yüzölçümünün 569 bin hektar olduğunu, bu alanın 252 bin 750 hektarının tarım arazisi olarak kullanıldığını ifade eden Ahmet Millici, şunları söyledi:
"Amasya ekolojisi değişken ve çeşitliliği olan bir yapıya sahiptir. Ekolojideki bu değişkenlik ve çeşitlilik tarım için çok sayıda alternatifler ortaya çıkartmaktadır. Bu özelliklerden dolayı gerek kültür bitkilerinde, gerekse tabii florada çok değişik tür ve çeşitlerin yetişmesine imkan vermektedir. Bu çeşitliliğin yanında Amasya ekolojisinin genel bir kombinasyonu ile bazı ürünlerin tadı, aroması ve lezzeti ile ün yapmış Amasya Elması ve bamyası başka bir ortamda bu özelliklerini ortaya çıkartmamaktadır. Hatta İl sınırı içerisinde bile elma ve bamyanın bu özellikleri değişmektedir."

iha-amasya
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2004 Çarşamba 11:26:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?