6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

Urfalı işçilerin çileli yolculuğu

Geçimlerini sağlamak için tarlalarda çalışan Urfalı soğan işçileri nisan ayında memleketlerinden ayrılarak Adana, Hatay, Amasya ve Ankara'da kasım ayına kadar tarlalarda soğan söküp, çadırlarda yaşıyorlar.


Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte memleketlerinden ayrılan Urfalı soğan işçileri, soğanın ilk hasat olduğu Adana'da ve Hatay'da çalıştıktan sonra memleketlerinden bin kilometre uzaktaki Amasya'ya geliyorlar. Çalıştıkları tarlaların yakınlarına çadırlar kuran Urfalı soğan işçileri, ilkel şartlarda yaşamlarını sürdürürken, çocukları ile birlikte geldikleri gurbette kışın geçimlerini sağlamak için çalışıyorlar. Yaptıkları çuval başına ücret alan soğan işçileri, günlük 15 saat çalışıyor ve en fazla 20 lira kazanıyorlar. Daha fazla kazanmak için çocuklarını da yanlarında getiren işiler, kazandıkları para ile kışın memleketlerine dönerek geçimlerini sağlıyorlar.


Soğan tarlalarında çalışmak için okullar kapanmadan yola çıktıklarını söyleyen küçük işçiler, evlerine döndüklerinde okulların çoktan açıldığını ve sonradan arkadaşlarına katıldıklarını belirtirken, soğan işçileri en çok ücretlerinin düşük olmasından yakınıyorlar. Amasya genelinde yaklaşık 2 bin soğan işçisi çalışırken, Amasyalı soğan üreticileri de Urfa'dan gelen soğan işçilerinin işlerini iyi yaptıklarını, bu yüzden Urfalı soğan işçilerini tercih ettiklerini belirtiyor.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2009 Cuma 10:44:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?