Amasya ve Bitlis ve Kütahya'da hazırlanan katı atık bertaraf tesisi projeleri AB'den hibe almaya hak kazanırken, inşaat ihalesi yapılan tesislerin tamamlanmasından sonra vahşi depolama sistemi tarihe karışacak.
Amasya, Bitlis ve Kütahya Belediyeleri tarafından hazırlanan projeleri Devlet Planlama Teşkilat'nın (DPT) uygun görmesi ve ortak bir paket hazırlamasından sonra AB desteği ile yapılacak olan tesisler için düğmeye basıldı.
İnşaat ihalesi yapılan katı atık bertaraf tesislerinin Türkiye'nin en modern bertaraf tesisleri olacağını belirten Amasya Belediye Başkanı İsmet Özarslan, AB'nin bu projeleri çok yakından takip ettiğini ifade ederek, tesislerin tamamlanmasından sonra eski çöp alanlarının da rehabilite edileceğini söyledi.
AB'nin inşaat ihalesini yaptığını ve ihaleyi yabancı bir firmanın aldığını açıklayan Başkan İsmet Özarslan, "Amasya'da yapılacak olan tesislerin toplam maliyeti 16 milyon 800 bin euro. Bu paranın 12 milyon 300 bin euroya tekabül eden yüzde 73,2'sini AB, 4 bin 500 euroya tekabül eden yüzde 26'lık kısmını ise İller Bankası karşılıyor. Ekim ayında başlaması planlanan inşaatın ise 18 ay içerisinde tamamlanması bekleniyor" dedi.
Bu projenin kabul edilmesinden sonra Amasya'da 14 belediyenin katılımıyla bir birlik kurulduğunu açıklayan Başkan Özarslan, birliğe üye olmayan bazı belediyelerin işin ciddiyetini anladıktan sonra üye olmak için başvuruda bulunmaya başladıklarını, 65 in hektar alanda yapılacak olan tesislerin yanısıra Amasya, Merzifon, Gümüşhacıköy ve Akınoğlu'nda pilot bölgelerin oluşturulacağını, birliğe üye olan ve kapatılacak olan belediyelerin yerine İl Özel İdare Genel Sekreterliği'nin birliğe dahil olacağını söyledi.
Bu proje ile çok sayıda iş makinesi, çöp toplama aracı ve çok sayıda konteynır alınacağını belirten Özarslan, 3 milyon euro harcanarak eski çöp toplama yerlerinin de rehabilitasyon işlemlerinin yine AB tarafından yapılacağını açıkladı.