16
Mayıs
2024
Perşembe
AMASYA

Vali Lekesiz kayıt altında

Adres ve nüfus kayıtlarının tutulması konusunda Türkiye genelinde başlanılan Nüfus Kayıt Sistemi çerçevesinde Amasya'da çalışmalara başlayan görevliler, Vali Celaleddin Lekesiz ve ailesini kayıt altına aldılar. 

Kişilerin yerleşim yerlerine göre nüfus bilgilerinin güncel olarak tutulduğu, nüfus hareketlerinin her an izlenebildiği, MERNİS kayıtlarındaki Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına göre kişiler ile ikamet adreslerinin eşleştirildiği bir kayıt sistemi olan Nüfus Kayıt Sistemi çalışmaları içerisinde görevliler tarafından Vali Celaleddin Lekesiz ve ailesi kayıt altına alındı. Konutuna gelen görevlilerin sorduğu soruları yanıtlayan Vali Celaleddin Lekesiz, bu sistem sayesinde birçok kolaylığın sağlanacağını anlatarak, "Türkiye genelinde adresler standart hale gelecek, şuanda adresler maalesef standart değil. Birincisi mahalle, cadde, sokak hatta kapı numaraları bile belirlenecek. İkincisi, kişilerin yerleşim yerlerine göre nüfus bilgileri işlenecek ve güncel tutulacak, üçüncüsü ise, Türkiye maalesef hala iç göçün devam ettiği bir yer olduğu için nüfus hareketliliği var. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile beraber her an izlenebilir hale gelecek" dedi. 

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışmalarının Amasya'da kesin olarak 1 Temmuz tarihinde biteceğini, bu kapsamda 60 görevlinin çalışma yaptığını, vatandaşlardan bu görevlilere yardımcı olmalarını ve sorulan sorulara doğru cevaplar vermelerini isteyen Vali Lekesiz, "Nüfus kimlik numaraları ile adresler eşleştirilmek sureti ile ikisi beraber olacak. Bunun da pek çok faydası olacak. Nüfus cüzdanı kimlik numarası ile adreslerin birleştirilmesinin bir tane vatandaşın yada konutun sayım dışında kalmaması gibi ülkemiz açısından çok önemli bir faydası olacak. Türkiye nüfusunun bir tane eksik yada fazla çıkması gibi sorunlar olmayacak. Önümüzdeki 5 yılı, 10 yıl planlayalım, örneğin eğitim açısından kaç dersliğe ihtiyacımız var, 5-6 yaş arasında bizim kaç çocuğumuz var ona göre derslik sayısını planlayalım dediğimiz zaman, maalesef elimizdeki oranlar sağlıklı değil. Milli Eğitim'de farklı, Nüfus Müdürlüğü'nde farklı, Sağlık Müdürlüğü'nde farklı rakamlar çıkıyor. Bir anlamda gelecekle ilgili planlama yapma, öngörülerde bulunma, hedeflerinizi planlama konusunda sağlıklı bir veri tabanımız yoktu. Örneğin İl genelinde kaç tane okul çağında olup da okula gidemeyen çocuğumuz var desem maalesef kurumlarımızdan farklı farklı sonuçlar çıkıyor. Bu ve buna benzer sorunlar sıfırlanacak" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2007 Cuma 17:28:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?