16
Mayıs
2024
Perşembe
AMASYA

Vali Lekesiz KÖYDES'i anlattı

Amasya Valisi Celaleddin Lekesiz, “Köy Altyapısını Destekleme Projesi (KÖYDES) keşke 40-50 yıl önce hayata geçirilebilseydi” dedi. 

Valilik toplantı salonunda ilçe kaymakamları ve il genel meclisi üyelerinin katıldığı toplantıda KÖYDES projesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Vali Celaleddin Lekesiz, projedeki temel ilkelerin köyün ve köylünün ihtiyaçlarına uygun hizmetin sunulması, içme suyu ve yol hizmetlerinin halka en yakın idari birim olan Köylere Hizmet Götürme Birlikleri tarafından yürütülmesi, kararların kaymakam, il genel meclisi üyeleri ve muhtarlarında dahil olduğu birlik encümeni tarafından verilmesi, karar alma ve işlem sürecinin basit ve kolay olması, yaptırılan işlerin süratli ve zamanında yapılması açısından ihale mevzuatına tabi olmaması, karar alma ve ihale sürecinin şeffaf ve kamuoyuna açık olması, kaynakların etkili, verimli ve yerinde kullanılması, ihtiyaçlara duyarlı vatandaşların memnuniyetini esas alan, kaynak israfını önleyerek hızlı, verimli ve etkin bir şekilde hizmet sunmak olduğunu belirtti. 

KÖYDES'in İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulmuş bir merkez tarafından yönetildiğini, Cumhuriyet tarihinin en önemli projesi olduğunu ifade eden Vali Lekesiz, "Keşke bu proje 40- 50 yıl önce hayata geçirilebilseydi, Türkiye'nin büyük kentlerinin durumu bugünkünden farklı olurdu. Bu sene bu proje için 2 milyar YTL ödenek yine ayrılmış durumda. Geçen sene gelen ödenek kadar belki biraz daha fazla ilimize ödenek ayrıldı. Amasya'ya bağlı köylerde içme suyu ve yolu olmayan köyün kalmaması, bunun yanı sıra tarım şehri olan ilimizin sulama sıkıntılarının da giderilerek kırsal alanda yaşayan halkımızın gelir düzeyini artırmak ve refah düzeyini yükseltmek amacımızdır" diye konuştu. 

Bu ödeneklerin harcanmasında 308 adet projenin ihalesinin yapıldığını ifade eden Vali Lekesiz, "Amasya merkez ve ilçelerinde 2006 yılı KÖYDES Projesi kapsamında Yüksek Planlama Kurulu'nun kararına göre, merkez ve ilçelerde köy yolu, içme suyu, sulama suyu ve kanalizasyon işlerinde kullanılmak üzere toplam 18 milyon 931 bin YTL ödenek tahsis edilmiştir. KÖYDES Projesine ek olarak İl Özel İdare Genel Sekreterliği tarafından 7 milyon 16 bin 114 YTL ödenek ayrılarak kırsal altyapı hizmetlerine ayrılan ödenek miktarı 25 milyon 947 bin 114 YTL olmuştur. Bu kapsamda yolların yapılması için 15 milyon 828 bin 389 YTL, içme suları için 2 milyon 922 bin 845 YTL, sulama suları için 1 milyon 699 bin 381 YTL, kanalizasyonların yapılması için 1 milyon 523 bin 881 YTL, 23 köyün fosseptiğinin yapılması için 126 bin YTL, köy alt yapı hizmetlerinde kullanılan araçların akaryakıt ve yedek parça ihtiyaçlarını karşılamak için 3 milyon 846 bin 703 YTL ödenek olmak üzere 25 milyon 947 bin 114 YTL ödenek tahsis edilmiştir" şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2007 Salı 15:13:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?