7
Mayıs
2024
Salı
AMASYA

Valilikten muhteşem bir eser

Amasya Valisi Celalettin Lekesiz, Amasya Valiliği Kültür Yayınları serisine 'Amasya Gümüş İşlemeciliği' isimli bir eser daha kazandırdıklarını açıkladı.


Amasya'nın kültürüne ve sanatına verdikleri önem ve desteğin sadece yayınlarla sınırlı olmadığını belirten Vali Celalettin Lekesiz, "Birçok sanatsal ve kültürel etkinlik, valiliğimiz tarafından desteklenmekte, teşvik edilmekte veya bizatihi başlatılmaktadır. Geleneksel süsleme sanatlarımızdan hüsnühat, ebru, tezhip, minyatür ve takı işlemeciliği üzerine açılan sergi ve kursların desteklenmesine ise ayrıca önem verilmektedir. Bu değerlerimiz, valiliğimize bağlı Türk Süsleme Sanatları Merkezi'nde açılan kurslarla yeni nesillere aktarılmaktadır" dedi.


Açılan kurslarla yaşatılmaya çalışılan süsleme sanatları arasında unutulmaya yüz tutmuş Amasya'ya özgü Erhani Gümüş İşleme Tekniği'nin de bulunduğunu ifade eden Vali Lekesiz, "Amasya Halk Eğitim Merkezi'nde açılan kurslarda bugüne kadar yetmiş kursiyerimiz, hat, minyatür, ebru gibi sanatların gümüşle birleştirilmesiyle ortaya çıkan bu tekniği öğrenmişlerdir. Bu sanatları gümüşe aktaran Erhani dışında herhangi bir sanat dalı bulunmamaktadır. Halk Eğitim Merkezi ile Kadın Aile Danışma ve Hizmet Merkezi'nde halen yirmi dört kursiyer bu eğitimi almaya devam etmektedir.

Kursiyerler tarafından özenle işlenerek ortaya çıkarılan birbirinden güzel ve kıymetli eserler, valiliğimiz tarafından yayınlanan 'Amasya Gümüş İşlemeciliği' isimli yayınımızda tanıtılmaktadır. Amasya'ya özgü Erhani tekniğini ve bu teknikle on farklı kategoride ortaya konulan birbirinden güzel 273 işlemeyi tanıtan bu eseri de Amasya Valiliği Kültür Yayınları arasına kazandırarak ölümsüzleştirmekten mutluluk duyuyorum" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2009 Cuma 17:26:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?