22
Mayıs
2024
Çarşamba
AMASYA

Yeşilırmak için el ele

Amasya Valisi Celaleddin Lekesiz, "Evlerimizden, sanayi tesislerimizden, tarım alanlarımızdan, akarsu kaynağından başlayarak verdiğimiz atık, havzanın alt kollarındaki köylere, şehirlere kirlilik taşıyorsa bu üretim değil, kalkınma değil bir cinayettir. Bu çevre bize babalarımızdan miras değil, evlatlarımıza devredeceğimiz bir emanet olarak verilmiştir. Bunu hep birlikte korumak zorundayız" dedi.

Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği (YHKB) toplantısı, Amasya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Amasya Valisi ve YHKB Başkanı Celaleddin Lekesiz, Belediye Başkanı İsmet Özarslan, İlçe ve belde belediye başkanları, Samsun, Tokat, Çorum illerinin ve bu illere bağlı ilçelerin ve beldelerin belediye yetkilileri, Çevre Orman Müdürleri, DSİ yetkilileri ve bazı daire müdürlerinin katıldığı 'Yeşilırmak Havzasında Tespit Edilen Kirlilik Kaynakları ve Kirliliğin Önlenmesi İçin Alınabilecek Gerekli Tedbirler' konulu toplantıda, son yıllarda aşırı kirlenmeye maruz kalan Yeşilırmak'ın nasıl kurtarılacağı konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

Toplantının açılışında su kaynaklarının öneminde söz ederek konuşmasına başlayan Amasya Valisi Celaleddin Lekesiz, "Son yıllarda hızlı nüfus artışına paralel olarak artan su talebine karşı uygun kaynak varlığının azlığı ve gün geçtikçe gelişen sanayi ve tarımsal faaliyetlere bağlı olarak aşırı kullanım ve çeşitli kirlilik parametreleri nedeniyle ortaya çıkan sorunlar özellikle havza bazında su kaynakları yönetiminin önemini bir kat daha artırmıştır. Havzanın bir bölümü için sorun oluşturmayan bir problem, havzanın diğer bölümü için zamanla taşkın, su kirliliği gibi büyük sorunları oluşturmaktadır. Kaynağın korunması için sistemin bir bütün halinde ele alınması gerekir" diye konuştu.

Yeşilırmak havzasının özelliklerini anlatan Vali Celaleddin Lekesiz, “Türkiye yüzölçümünün yaklaşık yüzde 5'i büyüklüğünde olan ve 519 kilometre uzunluğu sahip olan Yeşilırmak havzası, ülke genelinde yüzölçümü açısından 26 akarsu havzası arasında 3. sırada bulunmaktadır. Havzamızın nüfusu 2000 yılı sayımlarına göre 3 milyon 3 bin 142 kişidir. Nüfus yoğunluğu kilometre kareye 83 kişidir. Havzaya adını veren Yeşilırmak Sivas sınırları içerisinde Köse ve Kızıldağ yamaçlarından doğup Çekerek, Tersakan ve Kelkit çaylarını alıp Samsun'un Çarşamba ilçesinden denize dökülmektedir. Ülkemizde nehir havzalarını kaynaktan denize kadar bir bütünlük içerisinde ele alan bir kurum ve kuruluş mevcut değildir. Havza sınırları ile il siyasi sınırları da örtüşmemektedir. Havza bazında su kullanım planlaması yapılmadığından barajlara gelen akımlarda, sulama dönemlerinde nehir suyunda ve yeraltı su rezervlerinde düşüşler olmakta, kirlilik büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle havza planlaması ve havza yönetimi havza bazında ele alınmalıdır" şeklinde konuştu.

Yeşilırmak havzasında başlıca kirleticiler olarak evsel, endüstriyel ve tarımsal atıklar olduğunu söyleyen Lekesiz, şöyle devam etti: "519 kilometre uzunluğundaki havzada kirletenlere yaptırım gücü uygulanması konusunda yasal yetkilerde ve kirlenmenin önlenmesi için gerekli olan finansal desteğin sağlanması konusunda birliğimiz ve ilgili birimlerin kaynakları ve yasal yetkileri yetersizdir. Başta Çevre ve Orman Bakanlığı olmak üzere 5 ilde konuyu koordine edecek, takip edecek ve konuyla ilgili finansal kaynağın bulunmasında, temininde bir üst iradeye ihtiyaç olduğu değerlendirilmektedir. Bu iradenin de Çevre ve Orman Bakanlığı'nın olduğu düşünülmektedir. Yeşilırmak Havza Kalkınma Birliği tarafından AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları kapsamında uygulanan toplam 194 adet projenin 19 tanesi Yeşilırmak'ın kirlilikten arındırılabilmesi, ve toplumsal bilincin sağlanabilmesine yönelik olup, toplam bedeli 12 milyon eurodur. Bunların 8 tanesi başarı ile tamamlanmış, kalan 11 tanesi de 30 Kasım 2007 tarihi itibariyle bitirilecektir. Yeşilırmak havzası boyunca kirliliğin önlenebilmesi için Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Yeşilırmak havzasını bir bütün olarak ele alıp, hem koordinasyon, hem takip ve denetim, hem de finansal kaynak temini konusuna özel önem verilmesi gerektiği düşünülmektedir."

Toplantıya Ağaçlandırma ve Erozyon Genel Müdürlüğü Erezyon Kontrol Mera Islah Daire Başkanı Yılmaz Altaş, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Şube Müdürü Harun Baki, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Çevre Mühendisi Dursun Karakuş, Çevre ve Orman Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Recep Şahin de katılırken, yapılan sunumlar ile Yeşilırmak havzasında yaşanan kirliliğin önlenmesi için neler yapılabileceği tartışıldı.

iha
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2007 Salı 16:19:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?