6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

Yılda 55 bin kişi kuduzdan ölüyor

Amasya Sağlık Müdürü Dr. Ömer Deniz, kuduzun öldürücü bir hastalık olması sebebiyle dünyada ve Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini belirterek, “Dünyada yılda toplam 55 bin kişi kuduzdan ölmektedir" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 28 Eylül tarihini 'Dünya Kuduz Günü' ilan ettiğini ve kuduzun insanlar dahil bütün sıcakkanlı memelilerde görülebilen, beyine yerleşerek felçlere yol açan ve ölümle sonuçlanan bir virüs hastalığı olduğunu ifade eden

Sağlık Müdürü Dr. Ömer Deniz, "Ülkemizde kurt, tilki, çakal, yaban kedisi, kokarca ve gelincik gibi vahşi hayvanlarla, köpek, kedi, sığır, koyun, keçi ve at gibi evcil hayvanlar hastalığa yakalanabilen hayvanlardır. Ülkemizde kuduzu insanlara en çok bulaştıran hayvanlar ise başıboş köpeklerdir. Kuduza yakalanmış evcil hayvanlarda bazı huy değişiklikleri görülür. Daha önceleri normal davranış gösteren hayvanlar sinirli ve saldırgan olurlar. Dikkatini çeken her şeye karşı ısırma eğilimli ve saldırgan olurlar. Yutak felcine bağlı olarak yutkunma reflekslerini yitirdiklerinden sudan korkarlar ve ağızlarından aşırı miktarda salya aktığı görülür. Vahşi hayvanlar insanlara korkusunu yitirir ve evcil hayvan gibi insanlara yaklaşabilirler. Genelde gece ortaya çıkan vahşi hayvanlar, gündüzde ortalıkta görülebilirler ve dikkatini çeken her cisme saldırılar. Hastalığın ileri safhalarında felç gelişir ve hayvanlar komaya girerek ölürler" diye konuştu.

Kuduzun insanlarda belirtilerinin virüsün vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 3 ila 8 hafta sonra ortaya çıktığını söyleyen Dr. Ömer Deniz, "Hastalık insanlarda ilk önce halsizlik, ateş, iştahsızlık, bulantı, baş ve boğaz ağrısı gibi hastalığa özel olmayan belirtilerle başlar. Isırık yeri ve çevresinde ağrı ve kaşıntı görülebilir. Yutak felci sebebiyle kuduzun karakteristik belirtisi olan sudan korkma görülür. Daha sonra hasta komaya girer ve ölüm meydana gelir. Hastalığın belirtileri görüldükten sonra ölüm kaçınılmazdır. Kuduz hastalığı kuduza yakalanmış bir hayvanın ısırmasıyla, kuduz hayvanın salyasının açık yaraya, kesik, sıyrık veya çatlak deriye, göz, ağız veya buruna temas etmesiyle, kuduz hayvanın tırmalaması sonucu meydana gelen yaralanmalarla, kuduz hayvanın salyasıyla bulaşık malzemenin bütünlüğü bozulmuş deriye temasıyla ve kuduz hayvanın etinin sütünün çiğ olarak tüketilmesiyle bulaşır" şeklinde konuştu.

Kuduzdan korunmak için başıboş hayvanları sevmek veya beslemek amacı ile yaklaşılmaması gerektiğini, çevrede başıboş, hasta, garip davranışlar sergileyen ölmüş hayvan görüldüğünde belediyelerin, muhtarlıkların, İl ve Tarım İlçe Müdürlüklerinin haberdar edilmesi gerektiğini belirten Dr. Deniz, açıklamalarına şöyle devam etti: "Kuduzdan korunmak için kedi ve köpekler kuduza karşı mutlaka aşılatılmalıdır. Evcil hayvanların, başıboş ve veya vahşi hayvanlarla temas etmesine engel olunmalıdır. Başıboş hayvanları sevmek veya beslemek amacı ile yaklaşılmamalıdır ve dokunulmamalıdır. Çevrede başıboş, hasta, garip davranışlar sergileyen ölmüş hayvan görüldüğünde belediyeler, muhtarlıklar, İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri gibi ilgili yerler haberdar edilmelidir. Kuduz şüpheli temas söz konusu olduğunda yara veya ısırık bölgesi hiç vakit kaybetmeden bol akarsu ve sabunla iğce yıkanılmalı ve arkasından tentürdiyot iyotlu antiseptikler uygulanmalıdır. Göz, ağız veya burun şüpheli temasa maruz kalmışsa bu bölgeler birkaç dakika içinde bol suyla iğice yıkanmalıdır. Tüm bu tedbirlerle birlikte özellikle yara tedavisiyle kuduz aşısı ve kuduz anti-serumu uygulanmasının hastalığa yakalanmama hususunda hayati öneme sahip olduğu bilinmelidir. Sağlık Bakanlığı'nın ülkemizde kuduzla ilgili olarak aşı ve serum uygulamaları dahil her türlü sağlık hizmetlerini ücretsiz yaptığı unutulmamalıdır."

 

iha
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2009 Cuma 17:23:18
Güncelleme :25 Eylül 2009 Cuma 17:34:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?