7
Mayıs
2024
Salı
AMASYA

Ziyaretçi sayısı her yıl artıyor

Tarihi geçmişi ve doğal güzellikleri ile marka kent olmaya aday illerin ilk başında gelen Amasya, yapılan tanıtım çalışmalarıyla ziyaretçi sayısını her geçen sene daha da artırıyor.


7 bin 500 yıllık tarihi geçmişinin yanı sıra doğal güzelliği ile görenleri kendisine hayran bırakan, Osmanlı tahtına çıkan padişahların staj gördükleri, krallar vadisi olarak bilinen Amasya, yapılan tanıtım çalışmalarıyla her geçen sene yerli ve yabancı ziyaretçi sayısını artırıyor. Kente gelen yerli ve yabancı turistler en çok mumyaları ve Kral Kaya Mezarları'nı ziyaret ediyor.


Amasya'da, 14. yüzyılda İlhanlılar döneminde vali olarak görev yapan Anadolu Nazırı Şehzade Cumudar, Amasya Emiri İşbuğa Noyin, Amasya'da hükmetmiş Pervane Bey, eşi ve çocuklarına ait olan ve Moğollar tarafından zehirlenerek ya da boğularak öldürüldükten sonra mumyalanan ve dünyanın en iyi mumya koleksiyonu olan Amasya mumyaları bu özellikleri ile ziyaretçilerin büyük ilgisini çekerken, kentin ortasında bulunan Harşyena Dağı'nın kente bakan yamaçlarında Mitridatlar Dönemi'nde o dönemin kralı Mitridates tarafından öldükten sonra geri doğacaklarına inandıkları ve bedenlerinin sağlam kalması için kayaları oymak suretiyle yaptıkları Kral Kaya Mezarları da ilgi odağı olan ziyaret yerlerinin başında geliyor.


Amasya Müzesi, Hazeranlar Konağı ve Kral Kaya Mezarlarına 2008 yılında gelen ziyaretçi sayısını açıklayan Müze Müdürü Arkeolog Celal Özdemir, "2008 yılında mumyaları 96 bin 512 kişi, Hazeranlar Konağı'nı 44 bin 884 kişi ve Kral Kaya Mezarları'nı ise 97 129 kişi ziyaret etti. Mumyaları ziyaret eden ziyaretçilerden geçen sene 60 bin lira gelir elde edilirken, bu sene Mayıs ayı sonu itibariyle bu ziyaretçi sayısı 52 bin 490'a ulaştı" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2009 Cumartesi 14:32:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?