2
Mayıs
2024
Perşembe
HAMAMÖZÜ - AMASYA

Hamamözü Genel Bilgi

Hamamözü'nden Genel Görünüm

İl merkezine 93 km. uzaklıktaki Hamamözü İlçesi, İnegöl dağlarının doğu ve kuzey eteklerinde kurulmuştur. Batısında Çorum-Osmancık, kuzeydoğusunda Gümüşhacıköy ilçeleri bulunmaktadır.

Yüzölçümü 103 km2’dir. 8303 kişilik nüfusa sahip ilçe merkezinde 1557 kişi bulunmaktadır. 1990 yılında ilçe olmuştur.

Hamamözü vadisinde Hitit öncesinde bir yerleşim olduğu bilinmektedir. Ancak bu konuda yeterli bir araştırma yapılmamıştır. Hititlerden sonra bölgeye Frigler, Kimmerler ve Romalılar yerleşmişlerdir. Roma döneminde büyük bir yerleşim yeri olan Hamamözü’nde Romalılardan kalma kaplıca, mezar taşları ve Eski Cami duvarında da Roma yazıtlarına rastlanmıştır. Bu yazıtlara dayanılarak Hamamözü’nün bulunduğu yerde Paros isminde üç ayrı hamamın bulunduğu öğrenilmiştir. MS.50.yıllara tarihlendirilen bu hamamlarla ilgili kitabeler kaplıcanın duvarlarına konulmuştur. Ayrıca Eski Caminin avlusundaki yazılı bir taşın da MS.300’lerde ölen bir din adamının kızının mezar taşı olduğu söylenmektedir.

Selçuklu Hükümdarı Melik Şah’ın komutanı Danişment Ahmet Gazi 1075 yılında Amasya’yı ele geçirdikten sonra Hamamözü üzerinden Gümüşhacıköy ve Merzifon’u almış ve sonra da Amasya’ya dönmüştür. Danişmentliler Arkut Bey’in korumasına bırakılmış ve Arkut Bey Kaplıcası olarak bilinen Roma kaplıcası bu dönemde onarılmıştır. Sonraki yıllarda Hamamözü’ndeki gümüş madenlerinden zengin olan Kamil ve İbrahim Bey’lerin çiftliğine dönüşmüştür. Kuzey Kafkasya’ya 1879’da Osmanlı Rus Savaşı’nda gitmiş olan Çerkezler, buraya geri dönmüş ve Kamil ile İbrahim Bey’lerden bu çiftliği satın almışlardır. Böylece Hamamözü’nün kuruluşunda Çerkezlerin büyük payı olmuştur.

 

 

Kenthaber Kültür Kurulu

 

 


 

Yayın Tarihi : 1 Nisan 2009 Çarşamba 16:25:20

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR