25
Mayıs
2024
Cumartesi
SULUOVA - AMASYA

Soğancılardan reklam tepkisi

AMASYALI SOĞAN ÜRETİCİLERİNDEN TEPKİ

Türkiye'de üretilen soğanın yüzde 50'sinin üretiminin gerçekleştiği ve kamuoyunda "Soğanın başkenti" olarak bilinen Amasya'nın Suluova ilçesinde yaşayan soğan üreticileri son günlerde televizyonlarda gösterilen bir reklam filmine tepki gösterdiler.

Yörelerinde 40 bin dekara yakın alanda yılda yaklaşık 120 bin ton soğan üretimi gerçekleştirdiklerini ve bu oranın Türkiye ortalamasının yüzde 50'si anlamına geldiğini belirten Suluova Soğan Üreticileri Birliği Başkanı Ziraat Mühendisi Haydar Karaca, "Son zamanlarda televizyonlarda yayınlanan bir reklamda 'En iyi soğan Trakya'dan gelir' sözünün geçmesi bizleri üzmüştür. Üretim oranı ülke genelinin yüzde 1'i bile olmayan Trakya'nın adının en iyi soğanın üretildiği yer olarak anılması çiftçilerimizi rahatsız etmiştir" dedi.

En iyi soğanın Amasya bölgesinde üretildiğini iddia eden Karaca, "Bu reklam üzerine tüketiciler marketlere gittiklerinde kaliteli Suluova soğanını aramaları gerekirken, Trakya soğanı varmışçasına arayış içine girecekler. Bu durumda tüketici yanılmış olacak" diye konuştu.

Karaca, önümüzdeki yıl uygulayacakları iyi tarım uygulamalarının ardından Suluova soğanın patentini almak için girişimlerde bulunacaklarını kaydederken, ilçelerinde yaklaşık 40 köyde gerçekleşen soğan üretiminin çok sayıda insana istihdam sağladığını ve depolarında halen 20 bin tona yakın soğan bulunduğunu sözlerine ekledi.

Trakya bölgesinde üretilen soğanların konu edinildiği reklamların kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini belirten soğan üreticisi Vehbi Soğanlı, "Türkiye'de hangi ürün, hangi bölgede, hangi kalitede üretiliyor devlet istatistikleriyle bu saptanıyor. Bu reklamla iç piyasadan ziyade Ortadoğu ve Türk cumhuriyetlerinin soğan ihtiyacını karşılayan ilçemizin önü kapanıyor. Vatandaş bizim soğanımızı yiyecek ama bu reklamlarla soğanı Trakya soğanı sanacak diye endişe duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Kendilerinin yıllardır soğan ürettiklerini belirten soğan üreticisi Mehmet Doğan ise en iyi soğanı kendilerinin ürettiğini söyledi.

Son 5 yıldır piyasada para etmeyen ancak bu yıl üreticisinin yüzünü güldüren soğan, tarlada kilosu 50 kuruş ila 80 kuruş arası alıcı bulurken, marketlerde 1,5 TL ve 2 TL'den satışa sunuluyor.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2010 Çarşamba 16:45:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?