16
Eylül
2024
Pazertesi
SULUOVA - AMASYA
Belediye Sayfaları
Nufus
328.674
Yüz Ölçümü
5.520
İlçe Sayısı
7
Vali
Nufus
47.428
Yüz Ölçümü
465
Belediye Sayısı
40
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Suluova Genel Bilgi

Suluova'dan bir görünüm

Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümünde Amasya'nın ilçelerinden Suluova'nın doğu ve güneyinde Amasya Merkez ilçe, batısında Merzifon, kuzeyinde Samsun-Ladik ve Havza ilçeleri bulunmaktadır. Ankara-Amasya karayolları şehir merkezinde geçmektedir.

İlçenin doğu kesiminde 2058 m. yüksekliğinde Taşlıdağ yer alır. Merzifon Ovasının doğu kesimindeki Suluova yörenin belli başlı düzlüğüdür. Yeşilırmağın kollarından Tersakan Çayı bölgeyi sulamaktadır. Bu çay üzerinde sulama amaçlı kurulan Yedikır Barajı bir göl oluşturmuştur.Amasya'nın en küçük ilçesi olup, Yüzölçümü 465 km2’dir. 49.374 kişilik nüfusa sahip ilçe merkezinde 36.223 kişi bulunmaktadır.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.Şeker pancarı, buğday, arpa ve elma yörenin belli başlı tarım ürünleridir. Az miktarda ayçiçeği, baklagiller ve üzüm yetiştirilen ilçede, tütün üretimi eski önemini kaybetmiştir. Yaygın olarak büyükbaş hayvan besiciliği yapılır.

İlçenin eski ismi Hakala ve Suluca idi.Hacı Bektaş Veli’nin bir zamanlar bu bölgede de yaşadığı anlaşılmaktadır. Eskiden Alevi adıyle anılan bir köy olan Suluova, 1902 yılında Suluca adıyla nahiye olmuştur. Bundan sonra nüfusu hızlı bir artış göstermiş ve 1954 yılında Şeker Fabrikası’nın da yapılmasından sonra 1957 yılında Suluova ismiyle ilçe olmuştur.

Suluova genel görünüm

Suluova’nın tarihi MÖ 2000 yıllarına kadar inmektedir. Kümbettepe'de yapılan kazılarda Kalkolitik Çağa ait buluntularla karşılaşılmıştır. Hitit döneminden sonra yörede Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar egemen olmuştur.Osmanlı döneminde çok küçük bir köy niteliğinde olan Suluova'daki kasım Bey Medresesinde tanınmış müderrisler ders vermiş ve bu yüzden de Osmanlı medreselerinin ilk 40'ı arasında yer almıştır.

İlçede günümüze gelebilen eserler arasında, XVII.yüzyıl sonlarında ulema yetiştiren Kasım Bey Medresesi, Zaviyesi, Gani Baba Türbesi bulunmaktadır. Bunlardan Şeyh Abdülgani Halveti Hazretleri'nin Türbesi (Gani baba Türbesi) halkın ziyaret ettiği bir yerdir. Ayrıca yörede Kapaklı, 7 Kuğular Kuş Cenneti de önemli bir mesire yeridir.

 

 

Kenthaber Kültür Kurulu

 

 

 

Yayın Tarihi : 1 Nisan 2009 Çarşamba 16:56:50

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR