19
Mayıs
2024
Pazar
BORÇKA - ARTVİN
Belediye Sayfaları

Borçka'da evlere özel konser

Artvin'in Borçka İlçesi'ne bağlı Camili (Macahel) bölgesinde, yaşları 45 ila 85 arasında olan ve 8 kişiden oluşan müzik korosu, ilk albümünü çıkardı.


2002 yılında Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te yapılan '1. Uluslararası Geleneksel Polifoni Sempozyumu'nda verdiği konserle büyük bir ilgi uyandıran grubun, enstrümansız bir şekilde icra ettiği ilk albümü piyasaya sürüldü.

 Koroda yer alan Ahmet Kos (85), Mevlüt Ertürk (77), Kazım Balcı (74), İsmail Ertürk (66), Muhammet Balcı (56), Hamdi Ertürk (56), Cemal Karadeniz (54) ve Muhittin Gökdemir (45), her hafta sonu bir evde toplanarak konser veriyor.


Müzik eğitimi almadan ve enstrüman kullanmadan, sadece Gürcü müziğini ve geleneklerini yaşatmak için bu grubu oluşturduklarını söyleyen Macahel Müzik Topluluğu'nun tek gayesi, kültürlerinin nesiller boyu devam etmesi.


Artvin'in Borçka İlçesi'ne bağlı Camili (Macahel) bölgesinde yaşayan 8 kişilik koro, yaş ortalamasının hayli yüksek olması dolayısıyla "Macahel Yaşlılar Korosu" olarak da adlandırılıyor. Topluluk, sadece Gürcü ve Kafkas kültürü içerisinde, otantik çok sesli Gürcü halk şarkılarını icra ediyor.


Grup üyelerinden İsmail Ertürk, "Biz eski kültürümüze sahip çıkmak ve yaşatmak için yeni nesillere aktarmayı düşünüyoruz. Biz övünmüyoruz, kibirlenmiyoruz ve şımarmıyoruz. Öz kültürümüz olan Gürcü kültürünü, dünyaya tanıttığımız için çok mutluyuz" dedi.


Bu arada Macahel Vadisi yolunun kış boyunca kapalı olması nedeniyle, 6 ay mahsur kaldıklarını söyleyen grup, "Her şey güzel; ama kış mevsiminde 6 ay yolumuz kar ve çığ nedeniyle ulaşıma kapalı bulunuyor. Bu yollarda 72 insanımız öldü. Bu nedenle çok sıkıntılıyız" şeklinde konuştu.

ARTVİN - İHA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2004 Cumartesi 16:55:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?