30
Nisan
2024
Salı
BORÇKA - ARTVİN
Belediye Sayfaları
Nufus
168.092
Yüz Ölçümü
7.359
İlçe Sayısı
8
Vali
Nufus
24.133
Yüz Ölçümü
1.168
Belediye Sayısı
37
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Borçka Genel Bilgi

Borçka Genel Görünüm

Karadeniz Bölgesi’nin doğu ucunda, Çoruh Nehrinin kıyısında Artvin’e bağlı bir ilçe olan Borçka’nın batısı Hopa, güneyi Artvin ve Murgul, doğusu Şavşat, kuzeyi ise Gürcistan Cumhuriyeti toprakları ile çevrilidir. İlçe topraklarının büyük bir bölümünü sarp ve geçit vermeyen dağlar kaplamıştır. Çoruh vadisi bu dağlık bölgeyi ikiye ayırmıştır. Dağlar, çoğu yerde geniş vadi oluşumların olanak vermeyecek şekilde yüksektir. İlçe topraklarının büyük bir bölümünü Doğu Karadeniz sıra dağlarının doğu uzantısı kaplar. İlçenin doğusunda Çoruh vadisinin kuzeyinde yer alan en önemli kabartı Karçal Dağı’dır (3.414 m). Bu dağların uzantısı olarak yer alan irili ufaklı tepeler İlçe topraklarının engebeli görünümünü sağlar. Çoruh vadisinin güneyinde Balıklı Dağı Cankurtaran Geçidi vardır. Dağ ve tepeleri ayıran derin vadiler, debi ve rejimi yüksek olan akarsu yataklarını oluşturur.

İlçenin büyük vadisinde akan Çoruh Nehri, Artvin topraklarına Erzurum sınırlarından girer, Borçka’da Murgul, İçkale, Deviskel derelerini ve nihayet Aralık, Karşıköy ve Güreşen derelerini alarak Muratlı Köyüne geçer ve Gürcistan Cumhuriyeti sınırlarına girerek yurdu terk eder. İlçenin en önemli gölü “Karagöl”dür. Çevresi ormanlık olup, alanı 50.000 m2’dir. Karçal Dağları eteklerinde bulunan “Yıldız Gölü“ ilçenin ikinci gölünü oluşturur. Dağların vadiye bakan yamaçları Ladin, köknar, çam ağaçlarının oluşturduğu “orman denizi” ile süslenmiştir. Yüksek kesimlerde ise bu ağaçlara meşe, kestane, kızılağaç gibi yapraklılar karışır. Orman gülleri, orman altı bitkileri ve eğreltiler ormanlık alanlarda dikkati çeker.

Karagöl

Denizden yüksekliği 125 km. olan ilçenin Artvin’e uzaklığı 32 km.’dir.Yüzölçümü 1.168 km2, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı verilerine göre toplan nüfusu 27.654’dür.

İlçenin ekonomisi ormancılık ve çay, fındık üretimine dayanmaktadır. Az miktarda da hayvancılık yapılmaktadır.Orman köylerinde bal üretimi de yapılmaktadır.

Yöreye ilk yerleşenlerin, Hurriler olduğu ve MÖ.2000 yılından itibaren bu yöreyi de içerisine alan bir devlet kurdukları bilinmektedir. Daha sonra Urartuların Hitit İmparatorluğunun yıkılması ile Borçka yöresine kadar yayıldıkları, M.Ö 720-714 yılları arasında Kimmerler, M.Ö 655‘de Sakalar daha sonra da Arsaklılar egemenlik kurmuşlardır. M.S.576 yılından itibaren bölgeye Bizanslılar egemen olmuş, Halife Osman döneminde Arap Ordusu, 645 yılında Bizans ordusunu yenerek bu bölgeye hakim olmuştur. Sonraları Emeviler, Hazar Türkleri ve Bagratlılar bölgeye hakim olmuştur.

Büyük Selçuklu Devletinin kurulmasından sonra Artvin, Borçka, Şavşat, Yusufeli ve Ardanuç Selçuklu topraklarına katılmıştır (l063). Bölge daha sonra Moğolların egemenliğine girmiştir. Yavuz Sultan Selim’in Trabzon Valiliği döneminde, Borçka ve yöresi Osmanlı egemenliğine girmiştir. 1877-1878 Osmanlı – Rus Harbinden sonra Kars, Ardahan, Artvin ve Batum ile birlikte Borçka da Rus yönetimine bırakılmış, bundan sonra Borçka ve çevresi sık sık savaşlara sahne olmuştur. 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Antlaşması’ndan hemen sonra Batum, Artvin, Borçka ve çevresi İngilizlerce işgal edilmiş, İngilizlerin ayrılmasından sonra da bölgeye Gürcüler girmiştir. Gürcülerin hakimiyeti 9 Şubat l921 yılına kadar sürmüştür. Cumhuriyetin ilanından sonra , 1921 yılında Borçka, Artvin ve çevresi Türkiye Cumhuriyeti topraklarına dahil olmuştur.

Borçka, 7 Temmuz l921 tarihinde ilçe olmuş, l926 yılında Bucak haline getirilmiş, l928 yılkında da yeniden İlçe konumuna getirilmiştir.

Gorgit-Efeler Tabiatı Koruma Alanları

Borçka’nın Aralık Köyü sınırları içerisinde bulunan Karagöl, “orman denizi” içerisinde deniz görünümlü, alabalığı, buz gibi soğuk suyu ve eşsiz manzarası ile önemli bir kamp yeridir. Ayrıca ilçenin doğusunda bulunan Karçal dağları dağ turizmine uygundur. Dağcılar için bir cennet sayılabilecek Karçal dağları (3400 m), eşsiz güzellikteki manzaraları, buzulları, buzul devrinden kalma irili ufaklı gölleri, buzulların erimesinden doğan dereleri, tarihi kemer köprüleri ve yaylaları ile zengin bir turizm potansiyeline sahiptir.

İlçede tarihi eser ve doğal güzellik olarak; Borçka Muratlı Camisi, İbrikli Kilisesi
Maçahel (Camili) Havzasında, Otingo Kaplıcası bulunmaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.artvin.gov.tr adresinden alınmıştır.

 

 

 

 

 

 

 


 

Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 14:49:33

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR