16
Mayıs
2024
Perşembe
BORÇKA - ARTVİN
Belediye Sayfaları

Diyaliz için yollar düşmek yok

Artvin'in Borçka ilçesinde Çoruh Devlet Hastanesi'nde kurulan diyaliz ünitesi Vali Cengiz Aydoğdu tarafından hizmete açıldı. 

Bir ay önce böbrek hastalarının hizmetine sunulan ünitenin açılışına Vali Cengiz Aydoğdu, Jandarma ve Garnizon Komutanı Albay Birol Şimşek,Emniyet Müdürü Necmettin Emre, Kaymakam Hüseyin Gökdemir,Belediye Başkanı Orall Küçük, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr.Cemil Yavuz Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe başkanı Vehbi Şentürk, Hastane Başhekimi Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr.Ümit Tutar,.İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr.Mecit Eksilmez ile davetliler katıldı. 

Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, Borçka Çoruh Devlet Hastanesi'nde 145 bin ytl'ye mal olan ve haftada 6 hastaya hizmet verecek diyaliz ünitesini açılışında bir konuşma yaptı. Aydoğdu, vatandaşa teknolojinin ve tıbbın getirdiği en iyi donanımlarla en kaliteli sağlık hizmetinin sunulması gerektiğini ifade etti. 

Borçka Çoruh Devlet Hastanesi Başhekimi Ümit Tutar ise, iki ay gibi bir sürede bu ünitenin hazırlıklarının tamamlanarak hastaların hizmetine sunduklarını belirterek, " Ünitemizin haftalık diyaliz hastası kapasitesi 6 dır. İlçemizde 12 diyaliz kronik böbrek hastası bulunmaktadır. Sosyal Sigortalar Kurumu bünyesinde bulunan insanlar buradan en yakın merkez olan Artvin iline 110 ytl ücret ödeyerek gitmektedirler. Raporlu oldukları için bir hastanın sadece yol ücreti olarak 220 ytl olarak kuruma yansımaktadır. Bir hasta diyaliz ünitesine haftada üç defa girmektedir. Bu haftada 600 ytl, aylık olarak ise 2 bin ytl'ye gelmektedir. 

Hastanemizin diyaliz ünitesi yaklaşık olarak 145 bin ytl'ye mal oldu. Bu paranın tamamına yakın kısmı Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinden karşılanmıştır. Söz konusu 6 diyaliz hastasının en yakın hastane olan Artvin'e gittiğini düşünürsek ayda 12 bin ytl kurumdan yol ücreti almakta idi. Bunu yıllık olarak hesapladığımızda ise bugün burada açılışını yaptığımız ünitenin masrafını karşılamaktadır. Yani bu ünitenin kuruluşu 6 hastanın bir yıllık yol ücretine denk geliyor." dedi. 

Ünite sorumlusu Dr. Mustafa As da "Kurulan üniteyle ,hastalarımızın çilesine sonlandırmış olduk. Ben 6 ay eğitim gördüm. Hastalarımız bu konuda çok şanslılar, en iyi eğitimi aldık . Bu bağlamda hastanemizde de tam teşekkülü modern cihazlar ile hizmet sunmaya başladık" diye konuştu. 

Daha önceden Artvin, Rize ve Hopa Devlet hastanelerine gitmek zorunda kalan Borçka ve civar köylerdeki hastalar da, ilçe merkezinde diyaliz ünitesi kurulmasına sevindiler.
iha
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2007 Salı 14:39:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?