18
Mayıs
2024
Cumartesi
BORÇKA - ARTVİN
Belediye Sayfaları

Doğurmak için iki kez sınır aştı

Doğum sancıları tutan Hatice Sarı, 45. km’lik Borçka yolu 3 metre kardan kapanınca önce kızakla 4.5 saatte Gürcistan’a götürüldü, oradan ambulansla Hopa Devlet Hastanesi’ne ulaştırıldı. Yolculuk 17 saat sürdü

Artvin’in deniz seviyesinden 1800 metre yükseklikteki Borçka ilçesi Camili bölgesinde kar her yıl yaklaşık 2 metre yüksekliğe ulaşıyor, bu yıl yağış iyice artı ve kar 3 metreyi geçti. Efeler Köyü’nde pazar gecesi doğum sancıları başlayan Hatice Sarı’nın hastaneye yetiştirilmesi için herkes seferber oldu. 5 yaşındaki Zeynep adlı kızından sonra ikinci çocuğuna hamile olan Hatice Sarı’nın eşi İsmail Sarı, askeri yetkililere durumu iletti. Olaydan haberdar edilen Artvin Valiliği, köye coğrafi olarak daha yakın olan Kars’taki yetkililere ulaştı ve askeri helikopter gönderilmesini sağladı. Ancak, helikopter tüm denemelere karşın elverişsiz hava koşulları nedeniyle Efeler Köyü’ne ulaşamadı.

17 saatlik uluslararası yolculuk

Bunun üzerine köyden 30 kişilik kurtarma ekibi oluşturuldu. Hamile Hatice Sarı’nın önceki gün saat 07.00’de başlayan zorlu yolculuk gece yarısına kadar sürdü. Hatice Sarı’yı koydukları kızağı çekerek 4.5 saat dağ tepe aşan ekip, Gürcistan sınırdan geçti. Sınırdan sonra, Batum’dan gönderilen ambulans beklendi. Gelen ambulansa konulan Hatice Sarı, bir süre Gürcistan topraklarında yol aldıktan sonra Sarp Sınır Kapısı’na ulaştırıldı. Burada Gürcistan ambulansından alınıp kapıdan geçirildikten sonra Türk ambulansına konulan hamile Hatice Sarı, sınır kapısına en yakın yer olan Hopa’ya götürüldü.

Kurtarmada görev alan 30 kişi yine aynı güzergahı izleyerek, Efeler Köyü’ne dönerken Hatice Sarı, saat 24.00’te doğum servisine alındı ve birkaç saat sonra bir erkek bebek dünyaya getirdi.

Yolculuk boyunca kar ve tipi ile boğuştuklarını belirten İsmail Sarı, "Eşim ve karnındaki bebeğimizi kurtarabilmek için herkes seferber oldu. Sınırı geçtikten sonra rahatladık. Türkiye’nin Batum Konsolosluğu’nun da çok yardımı oldu. Bu kez erkek çocuk bekliyoruz. Bize yardımcı olan herkese minnettarız" dedi.

Gürcistan’la geçen yıl anlaşma yapıldı

Gürcistan Hudut Komiseri General Tengiz Kontselidze ile Artvin Valisi Orhan Kırlı arasında geçen yıl Sarp’ta imzalanan anlaşma sayesinde her yılın 6 ayında kar nedeniyle yolları kapanan sınıra yakın köylerden, Artvin’in Borçka İlçesi’ne ulaşım Gürcistan toprakları üzerinden sağlanmaya başlandı. Gürcistan Borçka veya Hopa’ya ulaşmak isteyen Türk vatandaşların kimliklerini ’geçiş belgesi’ kabul ediyor.

Vatan Gazetesi
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2004 Çarşamba 10:11:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?