18
Mayıs
2024
Cumartesi
BORÇKA - ARTVİN
Belediye Sayfaları

Fiskobirlik Borçka'da toplandı

Karmeni Alabalık Lokantası’nda Borçka Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Özden başkanlığında yapılan toplantıya Fındıklı, Araklı, Arsin, Yomra, Maçka, Trabzon, Akçabat, Derecik, Vakfıkebir, Beşikdüzü Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanları, Borçka Belediye Başkanı Oral Küçük, Murgul Belediye Başkanı Mehmet Yıldırım, Damar Belde Belediye Başkanı Yaşar İnal ve Fiskobirlik üyeleri ile çiftçileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Borçka Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Özden, fındık tarımı, verim hasadı, toprağın korunması, erozyonun önlenmesi, fındık üreticisinin durumu ve karşılaştığı sorunlar ve yönetim kurulunun aldığı kararlar hakkında bilgi verdi.

Tarım İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan olumlu rapora rağmen bölgedeki fındık arazilerinin Bakanlar Kurulu kararıyla taban (düz) arazi sayılarak, 2005 yılında bu bölgede fındık tarımı yapılmayacak olmasına fındık üreticileri sert tepki gösterdi. Murgul Belediye Başkanı Mehmet Yıldırım, "Böyle bir şey olur mu? Tarım teşkilatı da raporda yanlışlık yapıldığını kabul ediyor. Murgul’da arazi eğimlidir. Düz arazi değildir. Fındık tarımı için elverişli alanları mevcuttur. Ancak bir raporda hem erozyonu önlenmiştir denilip, ardından da Bakanlar Kurulu kararıyla buraların taban arazi olduğu ileri sürülerek çiftçilerimizin çiftçilik belgeleri elinden alınmak istenmektedir. Bu yanlışlığın düzeltilmesini talep ediyoruz" dedi.

Başkan Yıldırım, bu konuda bir heyet oluşturarak konuyu Ankara’ya taşıyacaklarını söyledi.
Öte yandan, Murgul’un coğrafi yapısını basına tanıtan Dursun Turan isimli çiftçi, ilçenin tek kurtuluşunun fındık bahçeleri kurulmasında olduğunu ifade ederek, "Erozyonun önlenmesi ve gelir sağlamak için fındık yetiştirmekten başka hiçbir şey olmayacak. ’Tarıma elverişli değil’ gerekçeleri ile çiftçilik belgemiz elimizden alınmak istenmektedir. Daha önce fabrikamızı, şimdi de tarım alanlarımız elimizden alınmak istenmektedir" diye konuştu.

Toplantıda ayrıca, Murgul’da üretilen fındığın dünya sıralamasında önlerde yer aldığı belirtilerek, yapılmak istenen uygulamanın ne için çıkarıldığının anlaşılmadığı vurgulandı.

iha-borçka
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2004 Perşembe 17:26:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?