16
Mayıs
2024
Perşembe
HOPA - ARTVİN

Batum'da ortaklık 'resmen' başladı

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile birlikte açılışını yaptıkları Batum Havalimanı Ortak Kullanıma 'resmen' başladı.

Bakanlar Kurulu'nun iki ülke arasıdaki anlaşmayla belirtilen yolcu, bagaj, kargo ve postanın geri gönderilmesi halinde takip edilecek prosedüre dair protokolü onaylayan kararı Resmi Gazete'de yayınladı. Protokolün uygulanması, Hopa Kaymakamlığı ve Batum Sınır Polisi Birinci Şubesi yetkilileri tarafından yürütülecek.

 Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararına göre, Gürcistan tarafı, anlaşmayla belirlendiği üzere yolcu, bagaj, kargo ve postayı kabul edecek ve varış yerine ulaştıracak. Batum Uluslararası Havalimanı üzerinden seyahat eden ve Türk tarafınca kabul edileh üçüncü ülke ve Gürcistan vatandaşlarını kabul edecek. Batum Uluslararası Havalimanı üzerinden Hopa Terminaline gelen ve Türk tarafınca kabul edilmeyen üçüncü ülke vatandaşlarının geldikleri ülkeyi gecikmeksizin bilgilendirecek ve en son geldikleri yere dönüşlerini sağlayacak. Batum Uluslararası Havalimanı üzerinden Hopa Terminaline seyahat eden ve havalimanı idaresince bildirilen listede yer almayan ve geçerli bir pasaport ya da yerine geçen belge sahibi olmayan yolcuların aynı uçakla geri dönüşünü sağlayacak.

Gürcistan tarafı, Batum Uluslararası Havalimanı yoluyla Hopa Terminaline giden yolcuları Sarp sınır geçiş noktasında listeye göre Türk tarafının polis ve gümrük yetkililerine teslim edecek. Hopa Terminaline kaydedilmiş olan, ancak üçüncü ülke makamlarınca geri gönderilen yolcu, bagaj, kargo ve postayı Türk tarafına teslim edecek ve evraklarıyla birlikte gerekli bilgileri sunacak. Türkiye'nin herhangi bir noktasından hava yoluyla Batum Uluslararası Havalimanı'na sınır dışı edilen yolcunun tekrar Hopa terminaline gidişini önleyecek. Hopa Terminalinden gelen ve Gürcistan yetkili makamlarınca geri çevrilen veya üçüncü ülke yetkili makamlarınca kabul edilmeyen yolcular, Batum Havalimanı'nı gönüllü olarak terk edecek ve normal yolculardan ayrı olarak özel otobüslerle Hopa Terminaline hareket edecek. Bu kişilerin Batum Havalimanı'nı gönüllü olarak terk etmemeleri ve özel otobüslerle Hopa'ya hareket etmemeleri halinde, Gürcü tarafı bahsi geçen kişileri, yürürlükteki Gürcü mevzuatı uyarınca zorla Sarp Hudut Kapısı'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne sınır dışı edebilecek.

Türk tarafı, Batum Uluslararası Havalimanı yoluyla üçüncü ülkelerden Hopa terminaline gelen ancak Türk tarafınca kabul edilmeyen üçüncü ülke vatandaşı yolcu, bagaj, kargo ve posta hakkında Gürcistan tarafına gecikmeksizin bilgi verecek ve son hareket noktalarına geri göndermek için Sarp sınır kontrol noktasında Gürcistan tarafına nakledecek. Hopa terminalinden çıkarak, Batum Havalimanı'nda uçağa binmekten vazgeçen veya herhangi bir sebeple uçağa alınmayan ve özel otobüsle geri gönderilen yolcu, bagaj ve postaları Hopa terminaline geri dönüşünde kabul edecek.

Hopa Terminaline Batum uluslararası havaalanı yoluyla giden yolcuları, Sarp sınır geçiş noktasında listeye göre Gürcistan tarafının polis ve gümrük yetkililerine teslim edecek. Taraflar, herhangi bir yolcunun Hopa terminali ya da Batum Havalimanı'ndaki kaydına ilişkin bilginin teyit edilemediği veya söz konusu bilginin, delil niteliğinde bir belgeyi kapsamadığı ya da elde edilen eşyanın bunu ispata yönelik yeterli kanıt sunmadığı durumlarda alınacak ileri ortak tedbirleri görüşmek üzere toplantı düzenleyecek.

iha
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2007 Salı 12:15:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?