30
Nisan
2024
Salı
HOPA - ARTVİN
Belediye Sayfaları
Nufus
168.092
Yüz Ölçümü
7.359
İlçe Sayısı
8
Vali
Nufus
32.209
Yüz Ölçümü
289
Belediye Sayısı
31
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Hopa Genel Bilgi

Hopa Genel Görünüm

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin doğu bölümünde, Artvin’e bağlı bir ilçe olan Hopa’nın doğusunda Gürcistan Cumhuriyeti, batısında Arhavi, güneyinde Borçka ve kuzeyinde Karadeniz bulunmaktadır. Trabzon-Rize-Artvin-Ardahan-Kars-Erzurum ve Gürcistan Cumhuriyeti’ni birbirine bağlayan uluslararası karayolu üzerinde bir kavşak konumundaki Hopa’nın Sarp Sınır Kapısı’na uzaklığı 18 km. uzaklıktadır.

İl merkezine uzaklığı 65 km. dir. Deniz seviyesinden yüksekliği 10 m. olup, en yüksek noktası 1.513 m. ile Yavuz Sultan Selim Tepesidir. Yüzölçümü 289 km2, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 32.584’tür.

İlçenin ekonomisi tarıma dayalıdır. İlçede üretilen tarımsal ürünler, çay, fındık, mısır, kivi, elma, armut, çeltik, sebze ve turunçgillerdir. Ayrıca balıkçılık da ilçe ekonomisinde önemli yer tutmaktadır.İlçede tarıma dayalı ekonomik yapı son zamanlarda değişmeye başlamış limanın hizmete girmesi, özellikle de "Sarp Sınır Kapısı’nın" açılması ile ihracat ve ithalatta, turizmde, uluslararası nakliyecilikte çok önemli gelişmeler olmuştur.

Hopa yöresinde ilk yerleşimin başlangıcı konusunda yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bununla beraber, ilk yerleşenlerin Hurriler olduğu sanılmaktadır. Hurrilerden sonra Azzi ve Hitit yönetiminde kalan yöre MÖ.800’de Kimmerlerin istilasına uğramıştır. Bunu Arsaklı, Pers, Bizans ve Pontus egemenlikleri izlemiştir.

Yavuz Sultan Selim’in Trabzon valiliği sırasında (1490-1512) Osmanlı topraklarına katılmıştır. Gönye kalesinin fethi (1509) ile Sancak haline getirilen Gönye’ye bağlanmıştır. Lala Mustafa Paşa tarafından 1578 yılında merkezi Ahıska olmak üzere Çıldır Eyaletinin kurulması ile bu eyalete bağlanmıştır. Çarlık Rusya’sı ile imzalanan Edirne Antlaşması sonunda (1829) Ahıska’nın bu ülkeye verilmesinden sonra Trabzon eyaletinin bir sancağı olan Batum’a bağlanmıştır. 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi sonucunda Kars ve Ardahan’la birlikte Hopa, Kemalpaşa bucağına kadar, Batum dahil olmak üzere Ruslar’a bırakılmıştır. Bunun üzerine Hopa Rize Sancağına bağlanmıştır. Hopa, 1915 yılında Ruslar tarafından işgal edilmiştir. 1918 yılında imzalanan Brest-Litovsk antlaşması sonucu Ruslar Kemalpaşa yöresini terk etmiş, ilçe 14 Mart 1921'de bu işgalden kurtulmuştur.

Sarp Sınır Kapısı:

Sarp Sınır Kapısı

Sarp Sınır Kapısı ülkemiz ile Sovyetler Birliği arasında imzalanan "Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Anlaşması" gereğince 31.08.1988 tarihinde trafiğe açılmış olup, uluslararası tüm gümrük işlemleri yapılmaktadır. Sarp Sınır Kapısı’nın açılışı ilçeye ekonomik ve turizm açısından büyük bir canlılık kazandırmış özellikle nakliyecilik ve konaklama sektörünü olumlu yönde etkilemiş, sınır ticareti, ithalat ve ihracat sürekli artmıştır.

Sarp Sınır Kapısı açılmadan önce sınır ilçesi olması nedeniyle iç turizmin ilgi odağı olan ilçe, sınır ka-pısının açılmasından sonra yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olmuştur. Sarp Sınır Kapısı’ndan giriş yapan turist sayısı 1998 yılı itibariyle 244.764’dür.

Kenthaber Kültür Kurulu

 


 

 

 

 


 

Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 14:59:47

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR