19
Mayıs
2024
Pazar
HOPA - ARTVİN

Okullarda AİDS eğitimi

Hopa Devlet Hastanesi Durmak bilmiyor. Eğitim hemşiresi ve başhemşire yardımcısı Sonnur Yazıcı tarafından  orta dereceli okullarda çeşitli tarihlerde 238 öğrenciye ve 185 veliye, AİDS nedir? Belirtileri nelerdir. Korunma nasıl olur? Tedavisi nasıl yapılır gibi konularda eğitim vererilerek hem veliler hem öğrenciler bilgilendirilicek.

Ayrıca Hopa Devlet Hastanesi poliklinik bekleme salonlarında yeni plazma TV'lerde günün önemiyle ve hastalıkların belirtileriyle ilgi olarak slayt gösterileri 08:00 17:00 saatleri arasında izletilmektedir. 

Bu arada  resmi verilerie göre  Artvin'de AİDS vaka oranı : 1 Taşıyıcı :4 toplam: 5 kişi bulunmaktadır.


AIDS’in ailelerimizi ve toplumumuzu parçalamasına izin vermemeliyiz.

Hastalık taşıyorsak kan bağışında bulunmamalıyız. Gizlilik ve ikiyüzlülük HIV için güzel bir giriş kapısıdır. Hastalık taşıyorsak cinsel partnerimize durumumuzu açıklamalı ve onu hastalığımızdan korumak için kondom/prezervatif kullanmalıyız.
Tek eşliliği ve sadakati önemsemeliyiz. Birden farklı kişiyle ilişki geriye dönüşümsüz sonuçlar doğurabilir.

Kondom/prezervatif kullanımını önemsemeliyiz. Korunmasız ilişkiler hayatımızı karartabilir. AIDS’in kimde olduğunu dışarıdan bakarak anlayamayız, bu nedenle korunmasız her ilişkide risk olduğunu bilmeliyiz. Özellikle para karşılığı seks yapan kişilerin çok sayıda kişi ile cinsel ilişkiye girdiklerini hatırladığımızda bu kişilerin daha yüksek oranda risk taşıdığını bilmeli ve kendimizi korumalıyız.

Sosyal, kültürel ve ekonomik nedenler sonucu erkekler kadınlarla olan ilişkilerinde daha etkin bir durumdadırlar. Bu durum onlara gerekli önlemleri almak konusunda daha fazla kontrol şansı ve sorumluluk getirmektedir. Onurlu davranışın kendimizi ve çevremizdekileri korumaktan geçtiğini unutmamalıyız.

AIDS’lilere, ailelerine yardımcı olmalıyız. Onların inkâr tepkileri ve depresyona girmeleri ile mücadele etmeliyiz. Sizin başınıza gelseydi ne hissederdiniz?

Çocuklarımızı ve gençleri hayatın bir gerçeği olan cinsellik konusunda aydınlatmalı ve korunma yollarını anlatmalıyız. Cinselliği yok saydığımız zaman çocuklarımız bu konuya daha bir ilgi duyarlar ve başka yerlerden öğrenmek isterler.

HIV/AIDS taşıdığını öğrendiğimiz kişileri suçlamamalı, yargılamamalı ve dışlamamalıyız.

HIV/AIDS günlük yaşamdaki sosyal ilişkilerle, yanaktan yanağa öpüşmek ile, aynı tabaktan yemek yemek ile, aynı bardak, kaşık, çatalı kullanmak ile, aynı kıyafetleri kullanmak ya da aynı tuvalet/banyoyu kullanmak ile bulaşmaz. Bu nedenle HIV’e yakalananları dışlamamalı, onlara destek olmalı, onların da bizlerle aynı haklara sahip olduğunu unutmamalıyız. 

Damar yoluyla uyuşturucu kullanımı yüksek HIV bulaşma riski taşır. Bu nedenle çocuklarımızı ve gençlerimizi uyuşturucu maddelerden korumalı, arkadaşlarını tanımaya çalışmalı, çocuklarımızla iyi iletişim kurmalıyız

Osman Emre Ergün hopa /KENTHABER
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2009 Pazartesi 11:08:12
Güncelleme :3 Şubat 2009 Salı 09:33:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?