19
Mayıs
2024
Pazar
SAVŞAT - ARTVİN

Anneler ve anne adaylarına uyarı

Artvin'in Şavşat İlçesi'nde kadınlar, çocuk sağlığı, emzirme ve anne sütü ile ilgili halk arasında yanlış bilinen çeşitli konularda düzenlenen toplantıyla bilgilendirildi. 

Şavşat'ta ve köylerinde yaşayan anne ve anne adaylarına gruplar halinde Sağlık Ocağı Doktoru Ümmühan Kösa tarafından anne sütünün önemi ve emzirme konularında bilgiler verildi. Sadece belirli gün ve zamanlarla sınırlı olmayacak olan bu çalışmalar yıl boyu daha değişik konuları da kapsayarak devam edeceği öğrenildi. Ayrıca köylerde de yürütülecek olan bu çalışmalar toplumun her kesimi tarafından destek görüyor. 

Annelere ve anne adaylarına yönelik bilgilendirme çalışmalarını yapan Doktor Ümmühan Kösa, "Annelerin çocuklarını büyütürken dikkat etmesi gereken konuları yanı sıra anne sütü ile ilgili olarak da çok önemli bilgiler sundu. Dr. Ümmühan Kösa ”Emzirme, anne ile çocuk arasında oluşan çok önemli bir bağdır. Mamayla beslenen çocukların daha sağlıklı olacakları inancı yanlıştır. Anne sütü hem daha ucuz, hem de bebek için hiçbir gıdanın onun yerini tutamayacağı kadar önemi fazladır. Bütün dünya ülkelerinde yapılan araştırmalarda, anne sütünün sağlık açısından çok yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Genel verilere göre anne sütüyle beslenen bebeklerin daha iyi geliştiğini, bağışıklık sistemlerinin güçlendiğini, obez olma risklerinin düşük olduğunu, ileriye dönük tansiyon ve kolesterol seviyelerine olumlu etkileri nedeniyle kalp hastalıklarından korunduğu ispatlanmıştır.” dedi. 

Dr. Ümmühan Kösa, emzirmenin anneler açısından çok önemli olduğuna, emziren annelerin bazı hastalıklara yakalanma risklerinin emzirmeyenlere oranla daha az olacağına da dikkat çekti. Bilgilendirme çalışmaların katılan anneler; ”Bizler çok şey bildiğimizi zannediyorduk. Ama bildiklerimizin bir çoğunun yanlış olduğunu öğrendik. Demek ki bildiğimizi zannettiğimiz şeylerle çocuğumuzun ve kendimizin sağlığını riske atıyormuşuz haberimiz yok. Bizleri bu konuda bilinçlendiren Dr. Ümmühan Kösa'ya ve Şavşat Sağlık Grup Başkanlığına teşekkür ediyoruz.” dediler. 

Bu yapılan çalışmalarda anne ve anne adaylarının tamamına ulaşılacağı; dağın tepesinde de bir anne veya anne adayı varsa onun yanına gidilerek insan sağlığı için hayati bir önem taşıyan bu ve benzeri konuların anlatılacağı belirtildi. Şavşat Devlet Hastanesi ve Sağlık Ocağı tüm çalışanları, bu konuda her türlü fedakarlığa hazır olduklarını vurguladılar.
iha
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2006 Perşembe 10:06:24
Güncelleme :12 Ekim 2006 Perşembe 10:12:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?