27
Mayıs
2024
Pazertesi
SAVŞAT - ARTVİN

DSİ: Bentlerde müteahhit hatası vardı

ARTVİN’in Şavşat ilçesinde 2.5 ay önce meydana gelen ve 5 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketi sonrası hatalı inşa edildiği iddia edilen bentlerle ilgili DSİ 26’ıncı Artvin Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan inceleme tamamlandı.

İnceleme sonucunda suyun hızını kesmek için yapılan bentlerinin teknik ölçülere uygun olarak yapılmadığı ve müteahhit hatası olduğu saptandı. Kamu ihalelerine girmesi yasaklanan müteahhit hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Şavşat’ta 15 Temmuz 2009 günü meydana gelen sel felaketinde, Tigrat deresi üzerindeki 13 bantten 7’si sel suları sonucu yıkılmış, meydana gelen sel felaketinde yıkılan evin altında kalan Lütfiye Acar (70) ile sel sularına kapılan Özgen Demirel (59), Dildar Demirel (61), Selin Demirel (5) ve Mavinur Durmuş (43) hayatını kaybetmişti.

Felaketin ardından olayın nedeni olarak gösterilen bentlerin yıkılmasıyla ilgili ihmal iddiaları ortaya atılmış, DSİ 26’ıncı Artvin Bölge Müdürlüğü inceleme başlatmıştı. Konuyla ilgili bilgi veren DSİ 26’ıncı Artvin Bölge Müdürü Sezai Sucu, olaydan sonra başlattıkları incelemenin tamamlandığını belirterek, hazırlanan rapor doğrultusunda ilgili müteahhit hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Sucu, “Olay öncesinde bentlerle ilgili gelen şikayetler üzerine müteahhit üç kez yazılı bir şekilde tarafımızca uyarıldı. Bu uyarıların ardından idarenin bilgisi olmadan müteahhit afetten yaklaşık üç hafta önce buraya bir bent daha inşa etti. Aşırı yağışlar sonrası inşa edilen bu 7 numaralı bent yıkıldı. Bu bendin yıkılmasıyla oluşan dinamik etki diğer bentlerin de yıkılmasına neden oldu. Yapılan inceleme sonucunda müteahhit hatası olduğu tespitine ulaşıldı. Projede teknik ölçülere uygun davranılmamış. Müteahhit hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Yargı süreci başlatıldı. Buradaki zararların karşılaması için tazminat talebimiz var” dedi.

Sucu, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde iş yapan müteahhidin kamu ihalelerine girmesinin yasaklandığını da sözlerine ekledi

Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2009 Çarşamba 01:23:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?