19
Mayıs
2024
Pazar
SAVŞAT - ARTVİN

Maden köyü turizme açıldı

Otantik ahşap mimarinin bozulmadığı Maden köyünde, turistlerin ilgisi ve Artvin Valiliğin girişimiyle ev pansiyonculuğu başlatıldı.

Artvin'in Şavşat ilçesine bağlı 1600 rakımlı Maden köyünde kar kalınlığı 2 metreye yaklaşıyor. Köylü kadınların boğaların çektiği kızaklarla bahçelerine gübre taşıdığı ve otantik ahşap mimarinin bozulmadığı Maden köyünde, turistlerin ilgisi nedeniyle valiliğin girişimiyle ev pansiyonculuğu da başlatıldı.

Karla yaşamaya alıştıklarını, kızaklarla yük taşımak için zeminin karla kaplı olmasının büyük fayda sağladığını anlatan yöre sakini kadınlar, iş yaparken türkü de söyleyerek eğleniyor.

Köylülerden Esma Bülbül, "Bazen öyle kar yağıyor ki, evlerimizden dışarı adım atamıyoruz. Kış çok ağır geçiyor. Kış mevsiminde taşımacılık için boğalar bizim için çok önemli. Boğalar bizim en büyük yardımcımız." diye konuştu.

Bu arada, köyde kadınlar hayvanlarla uğraşırken, erkekler ise ahşaptan yapılmış evlerin kardan zarar görmemesi için küreklerle çatılardaki karları temizliyor. Boş vakitlerinde köy kahvesinde vakit geçiren erkekler, zaman zaman akordeon eşliğinde türküler söylüyorlar. Çocuklar ise kızaklarla kayarak kışın tadını çıkarıyor. Köyün dik sokaklarında büyüklerin de çocuklarla kızakla kayması ilginç görüntüler oluşturuyor.

Maden köyünün otantik ahşap mimarisinin bozulmamış olması, profesyonel fotoğrafçıların, televizyon kanallarının ve turistlerin ilgisini çekiyor. Bu yoğun ilgiden dolayı konaklama ihtiyacı doğan köyde, Artvin Valiliği'nin de desteğiyle ev pansiyonculuğu çalışmaları başlatıldı.

Artvin Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün köylülere ev pansiyonculuğu konusunda eğitim vermesinin ardından 10 hanede ev pansiyonculuğu başladı.

iha
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2008 Pazartesi 16:07:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?