17
Mayıs
2024
Cuma
YUSUFELİ - ARTVİN

Artvin-Yusufeli: Valilik'ten turizme faiz desteği

Artvin Valisi Orhan Kırlı, yayla turizminin geliştirilmesi amacıyla, pilot bölge seçilen Yusufeli İlçesi’nde, uygun şartları taşıyanlara kullandırılacak kredinin 5 milyar liralık kısmının faizinin, Valilik kaynaklarından karşılanacağını açıkladı.

Yusufeli Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanlığı ve Artvin Halk Bankası arasında yapılan protokol çerçevesinde, Yusufeli’nde yayla turizminin geliştirilmesi ve köylü vatandaşların turizme yönlendirilmesi amacıyla pansiyon işletmeciliği kredisi verilmesi kararına varıldı.

Vali Orhan Kırlı, Yusufeli’de başlatılan bu örnek uygulamayla, uygun şartları taşıyan 5 kişiye kullandırılacak kredinin 5 milyar liralık kısmının faizinin, Valilik kaynaklarından karşılanacağını, ev pansiyonculuğu yapmak isteyen vatandaşlara böylece faizsiz kredi kullandırılmış olacağını ifade etti.

Yusufeli İlçesi’nde başarı sağlanması halinde, desteğin diğer ilçelerde de, safari, kuş gözlem alanı oluşturulması gibi, alternatif turizm çeşitlerinde de uygulamaya konulacağını kaydeden Vali Kırlı sözlerine şöyle devam etti:
"İlimizin doğal ve coğrafi yapısı yayla turizmine çok uygun. Kültür ve doğa sporu yapmak amacıyla ilimize gelen turistleri, yaylalardaki konaklama yerlerine alıştırmamız gerekiyor. Yayla turizminde esas olan pansiyonculuktur. İlimizdeki yöresel mimari de son derece ilginçtir ve geliştirilmesi için, bunu yansıtan projelere dayalı pansiyonların açılması esastır. Şu anda böyle bir yatırıma girişmek köylerde, yaylalarda ikamet eden vatandaşlarımız açısından son derece güç ve ekonomik boyutu olan bir iştir. Yayla evlerinin, yöresel mimarinin en güzel örneklerini oluşturduğunu biliyoruz. Yaylalara kadar gelen turistin istediği şey banyo, tuvalet ve temiz bir yerdir. Evimizin bir odasını onlara ayıralım, onlar için hazırlayalım."
Krediyi kullanmak için gereken şartlar da şöyle sıralandı:
"Vergi mükellefi olmak, Esnaf Sanatkarlar Kredi Kooperatifi’ne üye olmak ve pansiyon turizmine açılacak evin, bir odasını veya bir katını bu işe ayırabilecek olması."
Öte yandan, kredilerin amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığının, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Yusufeli Kaymakamlığı tarafından kontrol edileceği; kullandırılacak ev pansiyonculuğu kredisinin 2 yıl vadeli olmak üzere, üçer aylık dönemler halinde 8 eşit taksitle geri ödeneceği öğrenildi.

ARTVİN-(İHA)
Yayın Tarihi : 26 Mart 2004 Cuma 14:12:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?